România a atras investiţii de peste 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile

România a atras până în prezent investiţii de peste 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile, a declarat, joi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Emil Calotă.
Economica.net - joi, 24 oct. 2013, 09:59
România a atras investiţii de peste 4,4 miliarde de euro în sectorul energiilor regenerabile

‘Este de notorietate faptul că, până acum, avem peste 4,4 miliarde de euro investiţii în domeniu’, a spus acesta, într-o dezbatere de profil organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Potrivit acestuia, angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de Comisia Europeană pentru anul 2020 este 24% total energie din surse regenerabile raportat la consumul total de energie electrică. Însă, în condiţiile în care anul 2013 este considerat un boom în energia regenerabilă, ţara noastră este foarte aproape de realizarea ţintelor anului 2020 pentru energia verde, nu doar datorită investiţiilor, ci şi pe fondul unui consum brut de energie electrică scăzut.

‘Cred că ar fi interesant pentru strategii în energie să se gândească la faptul că România la nivelul anului 2013 – 2014 este foarte aproape de realizarea ţintelor anului 2020 pentru energie verde nu neapărat pentru că doar sectorul investiţional a mers foarte bine, dar şi pentru că, din nefericire, consumul brut de energie electrică şi consumul de energie în total au scăzut pe de o parte din cauza recesiunii generale, iar pe de altă parte din cauza destructurării economice la nivelul marilor consumatori din România’, a explicat Calotă.

Vicepreşedintele ANRE a adăugat că, potrivit ultimelor date, în prezent avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditaţi cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale.

‘Iei am avut ultima şedinţă a Comitetului de Reglementare, unde am avut un capitol referitor la autorizare, licenţiere şi acreditare de capacităţi noi de produs energie electrică din surse regenerabile. În acest moment, avem 3.150 de MW ca anvelopă acreditaţi cu schema de sprijin în conformitate cu prevederile legale. Pe structură tehnologică, merită remarcat că exact domeniile pe care România avea premisele de dezvoltare – pentru că resursele naturale ca avantaj comparativ în relaţia cu piaţa globală de energie le aveau exact aceste două domenii – sunt rămase în urmă, respectiv cel mai tare sunt rămase tehnologiile de biomasă, biogaz şi geotermal, dar şi hidro’, a precizat Emil Calotă.

El a remarcat că energia eoliană ‘a mers destul de bine’ pentru că în prezent sunt aproape 2.000 de MW, boom-ul în energia regenerabilă fiind dat de capacităţile fotovoltaice unde, până acum, sunt aproape 650 de MW acreditaţi.

‘Avem încă în lucru 33 MW care sunt doar cu autorizaţii de înfiinţare şi sunt în diferite stadii de efectuare a probelor şi pe ei contăm la realizarea planului (de acţiune în domeniu – n.r.), astfel că vor ajunge la 680 de MW’, a mai spus reprezentantul ANRE.

În ceea ce priveşte cadrul legislativ, singura dintre prevederile legale care încă se găseşte în discuţie, pe de o parte, cu Comisia Europeană, iar pe de altă parte în dezbaterea Parlamentului este legea de aprobare a OUG 57.

‘Suntem acum în prezentarea sistemului de promovare. Ceea ce România susţine prin mecanismul de sprijin printr-un buget estimat la nivelul perioadei de susţinere de 15 ani, un buget total de circa 14-15 miliarde de euro, se regăseşte într-un număr de certificate acordate fiecărui MWh produs şi furnizat în reţeaua naţională. Cea mai generoasă susţinere din cele patru tehnologii de bază o are tehnologia fotovoltaică, respectiv şase certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi furnizat’, a subliniat vicepreşedintele ANRE

Te-ar mai putea interesa și
Generarea de idei a devenit mai simplă
Generarea de idei a devenit mai simplă
Una dintre principalele dificultăți întâmpinate în munca de la distanță sau în regim hibrid este găsirea unor metode noi și eficiente de a organiza sesiuni de brainstorming și de a colecta......
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Tona de cupru a trecut pragul de 10.000 de dolari, pe fondul unui aşteptat deficit de aprovizionare
Cotaţiile la cupru au trecut vineri pragul de 10.000 de dolari pe tonă, pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul ...
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea ...
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...