România a avut cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din UE, în luna iulie

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna iulie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, un avans de 0,6% în Uniunea Europeană (UE), şi o creştere de 0,2% în zona euro.
Economica.net - mar, 03 sept. 2019, 09:07
România a avut cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din UE, în luna iulie

În rândul statelor membre pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea preţurilor s-a aflat România, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 6,2%, în ritm anual, arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

De la o lună la alta România a înregistrat o creştere a preţurilor producţiei industriale de 0,9%, fiind devansată doar de Cipru, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 1,7%, Bulgaria (1,5%), Finlanda (1,4%), Grecia şi Suedia (ambele cu un avans de 1,2%).

În luna iulie 2019 comparativ cu iunie, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană.

Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat cu 4,2% în iulie 2019 faţă de aceeaşi lună din anul precedent. Faţă de luna iunie 2019, preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,7%.

INS: Preţurile producţiei industriale au crescut cu 4,2%, în iulie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat cu 4,2% în iulie 2019 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.

Potrivit sursei citate, preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 0,7%, faţă de luna iunie 2019.

La nivelul preţurilor producţiei industriale de pe piaţa internă există o creştere de 6,18% în iulie 2019 faţă de iulie 2018, iar, pentru piaţa externă, preţurile producţiei industriale au urcat cu 1,02%.

Pe marile grupe industriale, în iulie 2019 faţă de iulie 2018, statistica INS arată creşteri de preţuri în cazul industriei energetice (+9,12%), în industria bunurilor intermediare (+2,21%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,63%), în industria bunurilor de uz curent (+4,2%) şi în industria bunurilor de capital (+2,24%).

Pe secţiuni şi diviziuni CAEN, în iulie 2019 vs iulie 2018, în industria extractivă s-a consemnat o creştere a preţurilor cu 2,13%, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 19,76%, în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare cu 4,52% şi în industria prelucrătoare cu 1,87%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...