România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume

România se află pe locul 66 în lume și pe locul al patrulea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil, în coborâre cu 27 poziţii faţă de raportul anterior, care ne situa pe locul 39 la nivel global şi pe locul 2 în regiune.
Lidia Neagu - sâm, 10 apr. 2021, 12:01
România a căzut 27 de poziţii în topul ţărilor cu cel mai ieftin internet pe mobil. Cât costă 1GB în lume

Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 1,18 dolari, potrivit unei analize a cable.co.uk. Studiul a analizat 16 planuri tarifare de la noi din ţară. Cel mai scump plan este de 11,83 dolari pentru 1GB, iar cel mai ieftin – 0,11 dolari.

În Europa de Est, cel mai ieftin plan tarifar este în Republica Moldova, cu un cost mediu de 0,32 dolari, urmat de Polonia, cu 0,64 dolari şi Macedonia de Nord, cu 0,96 de dolari. În Republica Cehă este cel mai scump cost mediu, de 8,15 dolari.

Pentru realizarea studiului au fost analizate 6,148 de planuri tarifare din 230 de țări în perioada decembrie 2020 – februarie 2021. În rapoartele anterioare, la mijlocul anului 2020, Cable.co.uk a analizat peste jumătate de miliard de teste de viteză în bandă largă pentru a clasifica 221 de țări în funcție de viteza medie a internetului și, la sfârșitul anului 2020, a comparat 3.288 de oferte de bandă largă la nivel global pentru a dezvălui costul conectării online în 211 de țări.

Cele mai ieftine cinci țări din lume

Israelul are cele mai ieftine planuri de date mobile din lume, cu un gigabyte (1 GB) de date care costă în medie doar 0,05 dolari. Kârgâzstanul este aproape de Israel, cu 1 GB care costă în medie 0,15 dolari. Este urmat de Fiji (0,19 dolari) pe locul trei şi Italia pe locul patru la egalitate cu Sudan (0,27).

„Multe dintre cele mai ieftine țări în care să cumpărați date mobile se încadrează aproximativ în una din cele două categorii. Unii au o infrastructură excelentă de bandă largă mobilă și fixă ​​și astfel furnizorii pot oferi cantități mari de date, ceea ce reduce prețul pe gigabyte. Alții, cu rețele de bandă largă mai puțin avansate, depind în mare măsură de datele mobile, iar economia dictează că prețurile trebuie să fie scăzute, deoarece asta își pot permite oamenii”, a comentat pe marginea studiului Dan Howdle, analist la Cable.co.uk.

Cele mai ieftine date mobile din Europa de Vest se află în Italia pe locul patru la general, unde prețul mediu de 1 GB este de doar 0,27 dolari. Franța (0,41 dolari) este a doua cea mai ieftină din Europa de Vest, urmată de San Marino (0,43 dolari) și Danemarca (0,79 dolari). Marea Britanie (1,42 dolari) este a 11-a cea mai ieftină din Europa de Vest și a 78-a cea mai ieftină din lume.

Cele mai scumpe 5 țări din lume

Cele cinci țări cele mai scumpe în ceea ce privește costul mediu de 1 GB de date mobile sunt Guineea Ecuatorială (49,67 – de aproape o mie de ori costul datelor mobile din Israel), Insulele Falkland (44,56), Sfânta Elena (39,87), São Tomé și Príncipe (30,97) și Malawi (25,46).

Asemănările dintre aceste cinci națiuni sunt atât frapante, cât și evidente. Patru din cinci sunt situate în Africa Subsahariană, iar patru din cinci sunt națiuni insulare. Africa subsahariană este cea mai scumpă regiune din lume pentru datele mobile în general, în timp ce națiunile insulare tind să fie și cele mai scumpe.

„La capătul mai scump al listei, avem țări în care deseori infrastructura nu este excelentă, dar și în care consumul este foarte mic. Oamenii cumpără adesea pachete de date de doar zeci de megabiți, astfel că un gigabyte este o cantitate relativ mare de date și, prin urmare, scumpă. Multe țări din mijlocul listei au infrastructură bună și piețe mobile competitive și, deși prețurile lor nu sunt printre cele mai ieftine din lume, acestea nu ar fi neapărat considerate scumpe de către consumatorii săi”, continuă Howdle.

CITEŞTE ŞI:

Penele de internet au costat anul trecut economia globală 4 miliarde de dolari. Ce ţări au fost cele mai afectate

Criza de cipuri – Următoarea victimă ar putea fi routerul de Internet

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul german de Externe avertizează că Occidentul s-ar putea scinda din cauza modului în care tratează problema ucraineană
Ministrul german de Externe avertizează că Occidentul s-ar putea scinda din cauza modului în care tratează problema ucraineană
Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a atenţionat împotriva unei scindări a puterilor occidentale din cauza disputei ...
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...