România a coborât 4 poziţii în topul libertăţii economice. Stagnăm la combaterea corupţiei şi am scăzut la libertatea muncii

România se află pe locul 61 în topul libertăţii economice, în scădere faţă de locul 57 ocupat în 2015 şi în urma Bulgariei, arată cel mai recent raport publicat pe prestigioasa fundaţie Heritage. 
Economica.net - lun, 01 feb. 2016, 11:35
România a coborât 4 poziţii în topul libertăţii economice. Stagnăm la combaterea corupţiei şi am scăzut la libertatea muncii

România face parte din categoria statelor cu o libertate economică moderată şi ocupă locul 61 din totalul de 178 de ţări analizate, cu un punctaj de 65,6, în scădere de la 66,6 în 2015, an în care a avut cel mai mare punctaj de când ţara noastră este monitorizată. 

Deşi indicatorii la referitori la libertatea monetară, cheltuielile guvernamentale, liberatea financiară şi libertatea fiscală s-au îmbunătăţit faţă de ediţia anterioară a Indexului Heritage, încă mai avem probleme la următoarele capitole: dreptul proprietăţii, libertatea de afaceri, libertatea muncii şi libertatea investiţională. 

„Procesele pentru formarea şi funcţionarea mediului de afaceri au fost îmbunătăţite, însă procedurie şi regulile pentru faliment nu au fost pe deplin implementate. Reglementările în mucă rămân rigide, deşi mai multe amendamente pentru îmbunătăţirea Codului Muncii au fost adoptate. FMI a raportat în 2015 că infrastgructura săracă din Românai se datorează în parte dominaţiei întreprinderilor de stat ineficiente şi subvenţionate”, se arată în raport.

Read more about Romania Economy. See more from the 2016 Index.

Mai mult, România stagnează la libertatea față de corupție, libertatea comerțului şi la libertatea financiară. 

„În 2015, prim minstrul Victor Ponta a fost acuzat de fraudă, evaziune fiscală şi spălare de bani, acuzaţii ce vin de pe vremea când acesta era avocat, înainte de alegerea în funcţia de premier în 2012. Acesta a refuzat să demisioneze în timpul procesului. România a făcut eforturi să îndeplinească cerinţele Uniunii Europene pentru combaterea corupţiei, pe fondul unei rezistenţe din partea clasei politice. Instanţele funcţionează cu resurse puţine şi sunt afectate de corupţia cronică şi influenţa politică”, se mai arată în raport.

Înaintea României se află Bulgaria (locul 60), Albania (59), Ungaria (58), Slovacia (56), Malta (55), Macedonia (47), Belgia (44), Spania (43), Cipru (42), Polonia (39), Letonia (36), Norvegia (32), Austria (28), Suedia (26), Finlanda (24), Republica Cehă (21), Islanda (20), Luxembourg (29), Germania (17),Olanda (16), Lituania (13), Danemarca (12), Marea Britanie (10), Estonia (9), Irlanda (8), Elveţia (4). 

Pe prima poziţie a nivel mondial se află Hong Kong, urmată de Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Australia.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, iar punctajul este acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. 

Te-ar mai putea interesa și
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
DIICOT a clasat partea din dosarul Romgaz care-l viza pe Varujan Vosganian – Surse Agerpres
Procurorii DIICOT au clasat partea din dosarul Romgaz care îl viza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional......
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul ...
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...