România a discutat cu Ucraina despre Canalul Bâstroe şi recuperarea datoriilor de la Krivoi-Rog

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a vorbit, la Kiev, despre necesitatea asigurării la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, a soluţionării problemei Bâstroe şi a recuperării investiţiei româneşti de la combinatul Krivoi-Rog.
Economica.net - sâm, 07 apr. 2012, 07:09
România a discutat cu Ucraina despre Canalul Bâstroe şi recuperarea datoriilor de la Krivoi-Rog

Subiectele au fost abordate în discuţiile avute de secretarul de stat Bogdan Aurescu la Kiev cu Victor Mayko, adjunct al ministrului afacerilor externe al Ucrainei.

Un punct important pe agenda discuţiilor celor doi oficiali l-a reprezentat problematica minorităţilor naţionale din cele două ţări, precizează MAE. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea asigurării la standarde europene a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, el a reiterat propunerea de reluare a activităţii Comisiei Mixte Interguvernamentale în problemele minorităţilor naţionale, creată în baza Tratatului bilateral de bună-vecinătate din 1997, potrivit MAE.

Perspectivele soluţionării conflictului transnistrean au fost de asemenea pe agenda discuţiilor. Bogdan Aurescu a subliniat că partea română susţine realizarea de progrese în soluţionarea problematicii transnistrene cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute. El a propus continuarea consultărilor privind dosarul transnistrean iniţiate anul trecut la Bucureşti.

În ceea ce priveşte raporturile româno-ucrainene, cei doi au convenit să intensifice în perioada următoare agenda bilaterală, să impulsioneze dialogul şi colaborarea sectorială, prin consultări şi întâlniri de lucru la nivel de experţi, inclusiv pentru finalizarea pregătirii pentru semnare a unor documente juridice pe care părţile le consideră necesare. Bogdan Aurescu a menţionat că pentru partea română este prioritară finalizarea Acordului de mic trafic de frontieră, în parametri care să permită aplicarea sa în cele mai bune condiţii.

Totodată, potrivit MAE, partea română a exprimat disponibilitatea de a organiza consultări privind problematica apărării antirachetă, Bogdan Aurescu subliniind contextul dat de finalizarea Acordului bilateral România-SUA si de declararea capabilităţii interimare a NATO la Summit-ul de la Chicago.

„Discuţiile au relevat, de asemenea, oportunitatea de a consolida dimensiunea economică a relaţiilor bilaterale”, mai spune MAE. Secretarul de stat român a salutat nivelul bun al relaţiilor economice, în 2011 înregistrându-se un volum apreciabil în evoluţia schimburilor comerciale bilaterale, de peste 2,2 miliarde USD, cea mai mare valoare din ultimii 20 de ani. Partea română a subliniat necesitatea soluţionării cât mai rapide a dosarului recuperării investiţiei româneşti de la combinatul Krivoi-Rog. În egală măsură, Bogdan Aurescu a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru reglementarea problemei canalului Bâstroe, în deplină conformitate cu standardele internaţionale de mediu.

În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte ale relaţiilor Ucrainei cu UE, inclusiv parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb, realizarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ucraineni, precum şi elemente actuale ale problematicii privind securitatea energetică. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul continuu şi activ al României pentru perspectiva europeană a Ucrainei. Ambele părţi şi-au exprimat interesul pentru aprofundarea discuţiilor bilaterale în domeniul energiei şi al securităţii energetice. Partea ucraineană a mulţumit pentru sprijinul constant al României pentru avansul Ucrainei spre UE, inclusiv pentru finalizarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător de Liber Schimb şi liberalizarea regimului de vize.

Potrivit MAE, consultările româno-ucrainene se înscriu în dialogul curent între cele două ministere de externe şi fac parte dintr-un program interministerial de contacte de lucru în vigoare pe perioada 2012-2013. Partea ucraineană a acceptat invitaţia secretarului de stat român de a organiza o noua rundă la acelaşi nivel în a doua parte a anului.

Te-ar mai putea interesa și
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape 20 de ani pe pierderi. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu se vor întâlni cu......
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la finalul anului 2025
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat, a încheiat, din nou, în piața de ...