România a ieşit din top 10 mondial la viteza medie de conectare la internet

România a coborât pe locul 13 în topul mondial al vitezei medii de conectare la internet, de pe poziţia a noua la sfârşitul anului trecut, dar s-a menţinut în top 10 în Europa, după ce, în 2010, internetul românesc era cel mai rapid de pe continent şi al patrulea în lume.
Economica.net - joi, 09 aug. 2012, 12:34
România a ieşit din top 10 mondial la viteza medie de conectare la internet

Viteza medie de conectare la internet în România, înregistrată de compania americană Akamai în raportul trimestrial „Starea Internetului”, a crescut cu 3,6% în primul trimestru raportat la ultimele trei luni din 2011, la 6,6 megabiţi pe secundă (Mbps), în scădere cu 0,3% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut.

România a coborât, astfel, de pe locul al cincilea până pe poziţia a opta în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Cele mai rapide ţări din afara Europei prezente în topul regional sunt Emiratele Arabe Unite, cu o viteză medie de 4,7 Mbps (locul 19 în regiune, respectiv 33 în lume) şi Turcia, cu 2,9 Mbps (23 în regiune, 58 în lume).

Topul european este condus de Olanda, cu 8,8 Mbps, urmată de Elveţia, 8,1 Mbps, Irlanda, 7,3 Mbps, Cehia şi Belgia, 7,1 Mbps, Finlanda, 6,9 Mbps şi Danemarca, 6,7 Mbps. Suedia se plasează în top cu o poziţie sub România, cu o viteză medie de 6,3 Mbps, urmată de Ungaria, 5,9 Mbps şi Germania, 5,8 Mbps.

Infrastructura mai tânără avantajează România, costurile modernizării reţelelor din ţări precum Germania, Franţa sau Marea Britanie îngreunând tranziţia la conexiuni mai rapide.

Viteza medie pe internet la nivel mondial a urcat cu 14% în primul trimestru, respectiv cu 25% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 2,6 Mbps, datorã creşterii puternice a ratei de adopţie a conexiunilor broadband de mare viteză, în special în ţări precum Coreea de Sud, Elveţia sau Statele Unite.

Coreea de Sud s-a menţinut pe prima poziţie în topul mondial al vitezei medii de conectare la internet, cu 15,7 Mbps, urmată de Japonia, 10,9 Mbps, Hong Kong, 9,3 Mbps, Olanda şi Letonia, 8,8 Mbps.

Statele Unite se află pe locul 12, cu 6,7 Mbps, cu o poziţie deasupra României.
În privinţa vitezei medii de conectare la serviciile de internet mobil, România figurează cu 937 kilobiţi pe secundă (Kbps), şi o viteză de vârf de 5,2 Mbps.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...