România a încheiat cu succes acordul cu FMI: Economia e stabilă, dar sunt riscuri de înrăutăţire

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a avizat miercuri ultimele două evaluări ale acordului cu România şi a aprobat scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile de la Bucureşti, astfel că acordul început în 2011 a fost finalizat cu succes.
Economica.net - joi, 27 iun. 2013, 03:51
România a încheiat cu succes acordul cu FMI: Economia e stabilă, dar sunt riscuri de înrăutăţire

Acordul României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără sã fie trase fonduri.

Finalizarea evalărilor a șaptea și a opta fac disponibilă pentru tragere o sumă echivalentă cu 450,6 milioane de DST (circa 520,74 milioane de euro), iar resursele aflate la dispoziția României din partea Fondului în actualul acord se situează la echivalentul a 3,09 miliarde DST (circa 3,57 miliarde de euro ), se arată într-un comunicat al FMI.

În luna ianuarie, o misiune comunã a experţilor internaţionali a negociat cu Guvernul mai multe mãsuri de reforme structurale şi privavatizări care urmau sã fie implementate pentru ca acordul sã poatã fi încheiat, cu o întârziere de trei luni faţã de programul iniţþial.

Înţelegerea a fost parafatã în primãvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia sã se încheie în martie 2013.
Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi sã adopte măsuri de îmbunãtţire a managementului companiilor de stat.

„România a încheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflația de bază rămâne redusă, iar balanța fiscală și cea a contului curent sunt sustenabile. Totuși, creșterea este slabă și există riscuri de înrăutățire a situației. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potențialului de creștere al României și pentru crearea de locuri de muncă, în timp ce continuarea disciplinei fiscale este esențială pentru ancorarea stabilității macroeconomice”, a declarat prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik.

FMI a luat notă de încetarea procedurii de deficit excesiv derulate de Comisia Europeană împotriva României şi consideră potrivită intenţia Guvernului de a reduce în continuare deficitul structural într-un ritm moderat pentru atingerea obiectivului pe termen mediu.

Cadrul bugetar ar beneficia de pe urma stabilirii unui sistem eficient de control al angajamentelor şi de prioritizarea strictă a investiţiilor publice, care ar ajuta la evitarea acumulării de noi arierate.

FMI recomandă Guvernului noi reforme în domenii precum sănătate, taxe, energie, transporturi şi companii de stat.

“Sunt necesare şi reforme ale administraţiei taxelor şi sănătăţii, împreună cu măsuri de lărgire a bazei de taxare (…) Reforma în sectoarelor energetic şi transporturi şi în privinţa companiilor de stat rămâne incompletă. Autorităţile au început să majoreze gradual preţurile la electricitate pentru a ajunge la o piaţă mai competitivă, concomitent cu adoptarea de măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste măsuri sunt binevenite, dar trebuie făcut mai mult pentru reformarea companilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare mai amplă a sectorului privat”, a spus Shafik.

Politica monetară este în linii mari adecvată, iar sistemul bancar bine capitalizat, dar vulnerabil la şocuri externe, notează Fondul.

“Astfel, autorităţile ar trebui să continue să-şi îmbunătăţească mecanismele de management al crizei şi planurile de urgenţă. În particular, sunt necesare noi eforturi pentru înlăturarea obstacolelor în calea rezolvării creditelor neperformante şi trebuie rezolvate deficienţele legate de guvernanţa corporativă la noua autoritate unificată de supraveghere”, a afirmat Shafik.

Ministerul Finanţelor Publice a informat, într-un comunicat, că România a îndeplinit toate cele cinci acţiuni prealabile prevăzute în acordul stand-by cu Fondul.

Guvernul a redus arieratele bugetului de stat sub 20 de milioane de lei (arieratele bugetului de stat se situau în mai la 18,9 milioane de lei), iar pe cele ale autorităţilor locale sub 300 de milioane de lei (acestea se situau în mai la 150,6 milioane de lei).

De asemenea, a fost desemnat câştigătorul licitaţiei pentru vânzarea pachetului majoritar la CFR Marfă, au fost vândute 15% din acţiunile deţinute de stat la Transgaz şi a fost semnat un contract cu un consultant de tranzacţie pentru o ofertă publică iniţială de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, se menţionează în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, cã restanþele înregistrate în negocierile cu FMI, legate de arierate, privatizarea CFR Marfã şi listarea Transgaz, au fost recuperate, astfel cã autoritãţile îndeplinesc în prezent absolut toate condiţiile pentru finalizarea cu succes a acordului.

Guvernul a anunţat, anterior, cã intenţioneazã sã încheie un nou acord cu FMI în vara acestui an.

Potrivit scrisorii de intenţie transmise de Guvern Fondului pe 10 iunie, document obţinut de MEDIAFAX, România îndeplinea, la momentul respectiv, doar douã dintre cele cinci criterii de performaţã cantitative şi tot douã dintre cele cinci ţinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanţã privind activele externe nete ale Bãncii Naþionale a României, cel privind soldul bugetului general consolidat şi cel privind arieratele bugetului de stat.

Ţintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritãþilor locale şi arieratele întreprinderilor de stat nu erau, de asemenea, îndeplinite.

Guvernul a reuşit, însã, ca în intervalul rãmas pânã la discutarea scrisorii de intenţie în Consiliul Director sã respecte douã precondiţii
importante pentru închiederea acordului, respectiv achitarea arieratelor de cãtre autoritãţile locale şi desemnarea unui câştigãtor la privatizarea CFR Marfã.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...