1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Companii

România a pierdut procesul internaţional cu fraţii Micula. Ce daune are de plătit şi ce spune Guvernul

Statul român a pierdut procesul cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, patronii grupului de firme European Drinks, intentat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială.

13 dec, 2013 | ECONOMICA.net
(update 13 dec, 2013 13:55) Ministerul Finanţelor: Dorim compensarea sumei cu datoriile firmei la buget
Reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice au declarat pentru MEDIAFAX că se intenţionează compensarea sumei câştigată de fraţii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma deţinută de aceştia. Sursele citate au precizat că este un caz fără precedent şi se caută cea mai bună modalitate de punere în practică."Dacă domnii de la Finanţe spun că vor acoperi datoriile cu banii ăştia, înseamnă că ştiu ei mai bine. Eu ştiu că nu avem datorii atât de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastră, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula pentru MEDIAFAX.El a explicat că din cauza pieţei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns să aibă datorii la stat.
(update 13 dec, 2013 12:43) Ce spune Viorel Micula
Contactat de ECONOMICA.NET, Viorel Micula a spus că grupul de firme a investit peste 2 miliarde de euro în România şi vrea să continue investiţiile, după această decizie a tribunalului arbitral.
“Din câte ştim noi, sentinţa este cam definitivă. Acum mingea este în terneul statului. Tot ce vrem noi este să păstrăm locurile de muncă. Suntem cel mai mare investitor suedez în România, am investit peste 2 miliarde de euro, vrem să continuăm investiţiile”, spune Viorel Micula. Întrebat dacă va dori de la stat banii cash, sau ar accepta şi altceva în contrapartidă, Micula s-a eschivat de la un răspuns direct. „Repet, tot ce vrem e să continuăm investiţiile, să păstrăm locurile de muncă şi să creăm unele noi”, a precizat acesta.

Statul român a pierdut procesul de arbitraj cu grupul de firme European Drinks, al oamenilor de afaceri Ioan şi Viorel Micula, intentat acum 8 ani, şi trebuie să plătească celor doi oameni de afaceri daune de circa 250 de milioane de dolari. 

Este primul proces pe care România îl pierde la Curtea de Arbitraj Internaţional (ICSID). Decizia finală nu a fost încă publicată pe site-ul ICSID, dar a apărut pe site-ul specializat avocatie.ro. care citează IA Reporter, un site specializat pe protecţia investitorilor în faţa Guvernelor.

Statul român se vede acum obligat să plătească daune pentru că, acum opt ani, a anulat facilităţile fiscale acordate grupului de firme European Drinks, căreia i se cuveneau pentru că a investit într-o zonă defavorizată. European Drinks era, la acea vreme, cel mai mare grup românesc din industria alimentară, iar investiţiile au fost concentrate în judeţul Bihor, unde grupul a deschis mai multe fabrici de procesare.

Facilităţile au fost acordate pentru 10 ani, dar după cinci ani au fost retrase. 

Fraţii Ioan şi Viorel Micula sunt însă şi cetăţeni suedezi (au emigrat în timpul perioadei comuniste, dupa care s-au întors dar şi-au păstrat cetăţenia acordată de statul scandinav) şi, în această calitate au dat în judecată statul român la ICSID, pentru că România şi Suedia au un tratat bilateral de protejare a investiţiilor.

Alături de firma internaţională  Freshfields Bruckhaus Deringer, statul român a fost reprezentat de casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen. Solicitaţi pentru un punct de vedere, cei de la NNDKP au spus că "din raţiuni de confidenţialitate nu pot furniza un răspuns pe această temă".

Fraţii Micula, afaceri şi avere în declin

În anii '90 Ioan şi Viorel Micula, proaspăt întorşi din Suedia, puneau bazele a ceaa ce urma să devină cel mai mare grup din industria alimentară, European Drinks and Food., cu afaceri cumulate de aproape un miliard de euro la nivelul anilor 2007-2008. Dacă la acea vreme, firma bătea Coca Cola-România fiind una dintre puţinele ţări europene în care se întâmpla asta, afacerile au intrat încet-încet, în declin, ajungând la doar 40% faţă de perioada de vârf. Fraţii Micula au mai investit şi în agricultură, turism şi media, dar cel puţin în ulimele două domenii afacerile nu au avut succesul scontat. Oamenii de afaceri au spus că principala cauză a declinului afacerilor lor ar fi expansiunea din ultimii ani a pieţei negre, mai ales pe segmentul băuturilor alcoolice
La jumătatea acestui an, firmele controlate de cei doi aveau datorii de circa 156 de milioane de lei către stat, deci este posibil ca o parte din daunele pe care ar urma să le primească de la stat să se compenseze cu datoriile către bugete.
Potrivit ultimei ediţii a topului 300 Capital al celor mai bogaţi români, 160 de milioane de euro, fiind pe locul 27 în clasament. În 2010, averea lor era de circa 600 de milioane de euro, iar cei doi erau în top 10 al celor mai bogaţi români.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO