România vrea o nouă hidrocentrală pe Dunăre cu bani de la chinezi

România a propus investitorilor chinezi colaborarea în cadrul a şapte proiecte derulate în domeniul energetic, printre care şi o nouă hidrocentrală pe Dunăre, cu prilejul delegaţiei oficiale în Republica Populară Chineză, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, marţi, după Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucureşti.
Florin Cojocaru - mar, 21 mai 2013, 11:27
România vrea o nouă hidrocentrală pe Dunăre cu bani de la chinezi

Ministrul Energiei a propus investitorilor din China proiectul unei hidrocentrale prin pompaj la Dunăre în zona Măcin. Un alt proiect hidrocentrală prin pompaj, cea de la Tarniţa-Lăpuşteşti, a fost, de asemenea, propus chinezilor .

Potrivit lui Niţă, costurile pentru hidrocentrala de la Măcin ar fi mai mici de 1 miliard de euro, atât cât costă Tarniţa – Lăpuşteşti. Totuşi, un fost director al Hidroelectrica a precizat, în urmă cu câţiva ani, că o hidrocentrală în zona Măcin ar fi un proiect de 4 miliarde de euro, având în vedere lucrările complexe de amenajare ale cursului Dunării.

‘Am prezentat investitorilor chinezi proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala Nicopole, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Măcin, cablul submarin România – Turcia, Rovinari şi Mintia. Dacă aveam proiecte concrete până acum, investitorii veneau deja’, a afirmat Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 12 – 19 mai 2013, pentru discuţii privind oportunităţile de colaborare şi investiţii din domeniul energetic.

Oficialul român a avut întâlniri cu Zhong Shan, ministru adjunct, ministrul Comerţului din RP Chineză, Wu Xinxing, administrator general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, Song Dongshen, preşedinte China Sinohydro, Yang YIsheng, vicepreşedinte China Gezhouba Group (CGGC), Sun Qingsong, preşedinte, China Huadian Engineering Co, Zhu Hongjie, vicepreşedinte China Eximbank, Zhao Ruolin, preşedinte China National Electric Engineering Co., Gao Ligang, vicepreşedinte, China Guangdong Nuclear Power Group, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...