România vrea o nouă hidrocentrală pe Dunăre cu bani de la chinezi

România a propus investitorilor chinezi colaborarea în cadrul a şapte proiecte derulate în domeniul energetic, printre care şi o nouă hidrocentrală pe Dunăre, cu prilejul delegaţiei oficiale în Republica Populară Chineză, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, marţi, după Reuniunea Comitetului Nabucco de la Bucureşti.
Florin Cojocaru - mar, 21 mai 2013, 11:27
România vrea o nouă hidrocentrală pe Dunăre cu bani de la chinezi

Ministrul Energiei a propus investitorilor din China proiectul unei hidrocentrale prin pompaj la Dunăre în zona Măcin. Un alt proiect hidrocentrală prin pompaj, cea de la Tarniţa-Lăpuşteşti, a fost, de asemenea, propus chinezilor .

Potrivit lui Niţă, costurile pentru hidrocentrala de la Măcin ar fi mai mici de 1 miliard de euro, atât cât costă Tarniţa – Lăpuşteşti. Totuşi, un fost director al Hidroelectrica a precizat, în urmă cu câţiva ani, că o hidrocentrală în zona Măcin ar fi un proiect de 4 miliarde de euro, având în vedere lucrările complexe de amenajare ale cursului Dunării.

‘Am prezentat investitorilor chinezi proiectele reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrala Nicopole, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Măcin, cablul submarin România – Turcia, Rovinari şi Mintia. Dacă aveam proiecte concrete până acum, investitorii veneau deja’, a afirmat Constantin Niţă.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a efectuat o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 12 – 19 mai 2013, pentru discuţii privind oportunităţile de colaborare şi investiţii din domeniul energetic.

Oficialul român a avut întâlniri cu Zhong Shan, ministru adjunct, ministrul Comerţului din RP Chineză, Wu Xinxing, administrator general al Administraţiei Naţionale pentru Energie din RP Chineză, Song Dongshen, preşedinte China Sinohydro, Yang YIsheng, vicepreşedinte China Gezhouba Group (CGGC), Sun Qingsong, preşedinte, China Huadian Engineering Co, Zhu Hongjie, vicepreşedinte China Eximbank, Zhao Ruolin, preşedinte China National Electric Engineering Co., Gao Ligang, vicepreşedinte, China Guangdong Nuclear Power Group, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit șapte oferte la licitația pentru construirea Centurii Sighișoara. Printre ofertanți se numără constructorii......
Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50
Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50
Norvegia se pregătește să spună adio vânzărilor de mașini diesel sau alimentate cu benzină chiar mai devreme decât ...
Autostrada Ploiești – Buzău: Guvernul ar putea declanșa exproprieri de încă 43 de milioane de lei
Autostrada Ploiești – Buzău: Guvernul ar putea declanșa exproprieri de încă 43 de milioane de lei
Ministerul Transporturilor propune exproprierea a peste 2.300 de imobile din județul Buzău pentru realizarea tronsonului ...
Firmele cu cele mai mari afaceri în judeţele în care sunt înregistrate; antreprenorii români „câştigă” două judeţe de la investitorii străini, în anul crizei Covid-19 – analiză
Firmele cu cele mai mari afaceri în judeţele în care sunt înregistrate; antreprenorii români „câştigă” ...
Majoritatea firmelor care au avut cele mai mari prospere afaceri din judeţele în care sunt înregistrate sunt controlate ...