România a semnat un acord pentru livrarea de produse agroalimentare în statele arabe

Economica.net
22 05. 2015
legume_84546500_01349300

‘La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem pieţele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale şi animale. Ele importă foarte multe produse din Australia şi Noua Zeelandă, deşi – din punct de vedere al preţului – e mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanţa. Acordul semnat prevede înfiinţarea unui centru de colectare la Constanţa şi a altuia în Doha sau Abu Dhabi, însă noi trebuie să avem continuitate în aprovizionare. De asemenea, este necesar să asigurăm aceeaşi calitate, dar şi cantitate pentru produsele livrate. Să nu uităm de etichetare, care e foarte importantă, şi care, din luna iunie, trebuie să intre în aplicare’, a spus Daniel Botănoiu.

În opinia acestuia, sectorul de legume-fructe are nevoie de finanţare susţinută, pentru că nu a fost susţinut corespunzător de la integrarea României în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

‘Sectorul de legume-fructe nu a fost susţinut cum ar fi trebuit de la integrarea României în Uniunea Europeană şi până astăzi. Ca urmare, este nevoie de o finanţare susţinută către acest sector. Trebuie să ne întoarcem cu faţa către producător, nu către cel care ia dintr-o parte şi vinde în alta. La rândul său, producătorul trebuie să înveţe consumatorul să se îndrepte către el, nu către intermediar’, a precizat secretarul de stat.

În altă ordine de idei, Botănoiu a anunţat că s-a discutat la Ministerul de Finanţe ca membrii cooperativelor să nu mai fie impozitaţi individual, iar taxele să fie plătite de organizaţie.

‘În ceea ce priveşte cooperativele, am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe ca membrii din cooperative să nu mai fie impozitaţi individual, iar dările către stat să fie plătite doar de către cooperativă’, a anunţat oficialul MADR.