1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

România a spus adio la 46 km de autostradă

Bugetul Ministerului Transporturilor pentru acest an a fost diminuat cu aproximativ un miliard de lei, potrivit datelor din proiectul de rectificare bugetară, care va fi recent aprobat de Guvern.

09 aug, 2012 | ECONOMICA.net

Diminuarea cheltuielilor cu un miliard de lei apare la capitolul “Proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile post-aderare”, deci România a pierdut în acest an (sau cel puţin în primele şapte luni ale acestui an) fonduri europene nerambursabile de 1,014 miliarde de lei, sau circa 230 de milioane de euro, la un curs de 4,5 lei/euro.

Prin legea bugetului pe 2012, bugetul Transporturilor avea alocate în acest an 5,9 miliarde de lei la acest capitol.

Potrivit standardelor de cost ale Ministerului Transporturilor, costul de construcţie al unui kilometru de autostradă variază între 3,8 şi 6 milioane de euro, în funcţie de relief. Chiar dacă la noi nu se întrevede prea curând demararea lucrărilor la o autostradă care să treacă munţii, vom lua în calcul o medie de 5 milioane de euro pe kilometru, ceea ce înseamnă că pierderea banilor nerambursabili de la Comisia Europeană echivalează cu circa 46 de kilometri de autostradă care nu mai au finanţare europeană pentru a fi construiţi.

Potrivit unor relatări din presă, România nu mai primeşte, de luna trecută, bani europeni nerambursabili pentru construcţia de autostrăzi. Plăţile din fonduri europene pe Programul Operaţional Sectorial Transporturi au fost întrerupte din cauza unor suspiciuni de fraudă cu privire la contractul pe porţiunea de autostradă Nădlac-Arad, autostradă construită parţia de firma Romstrade, deţinută de cunoscutul Nelu Iordache.

Actualii guvernanţi spun că de vină pentru oprirea finanţării este fosta guvernare. “Pierdem o mulţime de bani şi oprim o bucată de autostradă extrem de importantă, bucata Arad-Nădlac, pentru că PDL şi miniştrii de atunci au dat cu dedicaţie contracte la firma apropiată lor” a spus premierul Victor Ponta, într-o emisiune TV.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO