Companiile din România, pe locul 3 în topul celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est

România are 54 de companii în TOP 500 al celor mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, ceea ce o plasează pe locul 3, după Polonia şi Ungaria, potrivit unui raport al Coface. Electrica Furnizare a făcut cel mai spectaculos salt, de pe locul 492 pe 167. În top nu sunt incluse băncile, firmele de asigurări şi de brokeraj.
Adrian N. Ionescu - vin, 30 aug. 2013, 08:53
Companiile din România, pe locul 3 în topul celor mai mari firme din Europa Centrală şi de Est

10 noi companii româneşti au intrat în TOP 500 Coface – Europa Centrală şi de Est (ECE), realizat după mărimea veniturilor obţinute anul trecut. În topul de anul trecut erau doar 44, dar în cel din 2011 erau 50 de companii, potrivit unui studiu Coface .

România se află pentru prima dată în TOP 3 al ţărilor ECE, după un salt de pe locul 5 şi detronând Ucraina.

În ciuda numărului mai mare de companii în Top 500, veniturile acestora sunt doar cu 11% mai mari decât cele obţinute de companiile de top româneşti cu un an în urmă.

România se plasează pe locul 5 după mărimea totalului veniturilor pe care le-au înregistrat, anul trecut, companiile calificate în Top 500, cu peste 48,5 miliarde de euro (echivalent la cursul din ultima zi din 2012). 

România se clasează tot pe locul 5 şi după profitul net înregistrat de companiile sale de Top 500, după o creştere de 37,7%, până la 2,19 miliarde de euro.

Mai mult de o treime din profitul net total al firmelor de top româneşti a fost realizat de OMV Petrom, care a înregistrat anul trecut cel mai mare profit net din istoria corporatistă a României, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro)

OMV Petrom (SNP) este şi cea mai bine plasată companie românească, deşi pe locul 18, dar ar sări pe locul 8, dacă la veniturile sale (de peste 4,38 miliarde euro) s-ar adăuga şi veniturile OMV Petrom Marketing (3,4 miliarde euro), care distribuie produsele celei dintâi.

Dintre toate cele 500 de companii analizate de Coface, Electrica Furnizare a făcut cel mai spectaculos salt, de pe locul 492 pe 167.

Filiala Ford din România a obţinut a treia cea mai mre creştere de venituri, de peste 210% în 2012 faţă de 2011, fiind depăşită de Volkswagen Group Polska şi Mercedes-Benz Manufacturing Hungary.

Ford a început să producă un nou model la Craiova, B max, vânzările crescând atât pe piața internă, dar în special pentru export, notează autorii studiului Coface.

În top 500

În afară de companiile energetice, Automobile Dacia este pe locul cel mai avansat, 34, cu venituri echivalând cu 2,86 miliarde de euro şi profit net de  61,9 milioane euro.

Urmează British American Tobacco România pe 95 cu venituri de 1,48 milkiarde euro şi profit net de 71,3 milioane euro şi Kaufland România pe 99 (1,45 mld.,  respectiv 37,7 milioane euro).

Companiile româneşti de Top 500 au cu 14% mai mulţi angajaţi.

Totuşi, numai 2% din forţa de muncă a României lucrează în cele mai mari 54 companii româneşti, care au intrat în TOP 500, realizat de Coface. Din acest punct de vedere România este a 11-a.

În schimb, România se numără printre cele doar două ţări din regiune în care rata șomajului
a rămas stabilă. La noi: 6,5%.

 

Nevoia de finanțare externă a României a rămas ridicată în 2012 (20% din PIB), ca urmare a
persistenţei deficitului de cont curent și a amplitudinii serviciului datoriei externe. Soldul
debitului se ridică la peste 70% din PIB, potrivit Coface.

ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare
Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare
Autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina, negând în......
Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizați 43 de oligarhi și membri ai elitei financiare ruse
Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizați 43 de oligarhi și membri ai elitei financiare ruse
Canada va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Ottawa într-un comunicat, ...
ANPC a propus închiderea locurilor de joacă pentru copii din șase parcuri bucureștene pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an
ANPC a propus închiderea locurilor de joacă pentru copii din șase parcuri bucureștene pentru o perioadă cuprinsă între ...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase parcuri ...
Rusia a blocat în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluții care să condamne anexarea de către ea a patru regiuni din Ucraina
Rusia a blocat în Consiliul de Securitate al ONU adoptarea unei rezoluții care să condamne anexarea de către ea a patru ...
Deloc surprinzător, Rusia şi-a folosit dreptul de veto vineri pentru a împiedica adoptarea unei rezoluţii a Consiliului ...