România le-a vândut străinilor drepturi de poluare de 120 de milioane de euro, anul trecut

Economica.net
24 04. 2014
poluare__fum_38902800

Statul român a încasat 122 de milioane de euro din vânzarea certificatelor de emisie de gaze de seră, aşa numitele drepturi de a polua, potrivit Ministerului Finanţelor. Suma este de patru ori mai mare decât cea încasată în 2012.

Potrivit legii, de 70% din această sumă beneficiază Ministerul Transporturilor, iar de restul Mediul. Însă, aceste procente sunt variabile, pentru că Guvernul, prin Ordonanţe, mai apelează când şi când la aceste sume. Chiar la începutul acestei luni, spre exemplu,  Guvernul Ponta a alocat circa 40 de milioane de euro către Ministerul Dezvoltării Naţionale şi Administraţiei Publice, Primăria Ploieşti şi Primăria Bucureşti, pentru achiziţionaarea de microbuze, construcţia de piste pentru biciclişti sau modificarea autobuzelor Diesel în unele cu funcţionare pe GPL. Alocarea celor 40 de milioane de euro este o „excepţie de la lege”, potrivit Ordonanţei de Urgenţă în baza căreia s-a făcut această alocare.

Certificatele de emisie sunt un fel de drepturi de a polua acordate pe perioade de câte cinci ani unui număr de companii dintr-o ţară semnatară a protocolului de la Kyoto. României i-au fost alocate cu titlu gratuit 268 de milioane certificate pentru perioada 2013 – 2019, beneficiafre fiind un număr de 400 de comapnii din România. Pentru că România poluează mai puţin ca în 1990, data de referinţă pentru Protocolul de la Kyoto, rămân şi certificate nealocate  care pot fi vândute de stat, pe piaţa liberă, unui alt stat care poluează mai mult.