1EUR = 4.7536 RON | Bucureşti 23 º

Companii

România ar putea constitui un stoc strategic de gaze naturale, de un miliard de metri cubi - director Romgaz

România ar putea constitui un stoc strategic de gaze naturale de un miliard de metri cubi, care să fie accesat în caz de nevoie, a declarat, vineri, Dan Ştefănescu, director pentru explorare şi producţie la Romgaz SA.

23 oct, 2015 | Agerpres

'Partea de comercializare a gazelor din depozite nu este o chestie facilă. Este deosebit de complicată. Mai vorbim de faptul că gazele care rămân an de an în depozit îşi măresc valoarea pentru că se adaugă componenta legată de înmagazinare. Dar este şi un avantaj în acest sens şi anume că aceste gaze care rămân an de an în depozit, cu un aport suplimentar, pot constitui ceea ce noi gândim că ar putea forma un aşa numit stoc strategic de gaze, în jurul cifrei de aproximativ un miliard (de metri cubi n.r.), cantitate care ar fi suficientă în cazul unor dezastre, la modul generic', a explicat Dan Ştefănescu, la o masă rotundă privind gazele naturale din România şi interconectările la nivel european.

Potrivit acestuia, România are constituite stocuri strategice în cazul petrolului, dar nu şi pentru gaze naturale, precum are Ungaria.

'Sunt discuţii la nivel guvernamental şi la nivel de grupuri de lucru pentru constituirea unui stoc de siguranţă pentru că în acest moment stocul de siguranţă se face de către o societate comercială care înregistrează pierderi din această activitate. Ori, conform legislaţiei, nici unui operator nu poţi să-i induci printr-o politică pierderi financiare, contabile', a precizat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Acesta a precizat că România, ca şi celelalte state membre UE, are obligaţia de a constitui un asemenea stoc pe reglementarea 994, stoc care nu poate fi constituit de un operator economic.

Agerpres

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO