România ar putea cumpăra avioane F-16 second-hand de la portughezi

Portugalia are 9 avioane F-16 second-hand pregătite pentru Armata Română. Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul piloţilor, modernizarea pistelor şi piese de schimb, România ar plăti în jur de jumătate de miliard de dolari.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 04:11
România ar putea cumpăra avioane  F-16 second-hand de la portughezi

Şeful statului major, generalul Ştefan Dănilă a declarat pentru TVR că Portugalia are deja 9 aparate pregătite, care ar putea fi livrate României. Discuţiile pe această temă au avut loc la Comitetul militar al NATO de la Sibiu.

Un calcul făcut de specialiştii din MApN arată că România ar putea folosi aparatele de la portughezi încă 20 de ani, dacă fiecare avion va zbura cel mult 200 de ore pe an, informează TVR.

Ţinând cont că aparatura de bord a Mig-ului 21 Lancer este destul de avansată, piloţii români ar putea face trecerea pe F 16 relativ repede.

Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul piloţilor, modernizarea pistelor şi piese de schimb, România ar plăti în jur de jumătate de miliard de dolari.

La sfârşitul lunii martie, Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.

Ponta: România are bani doar avioane F-16 second-hand

România îşi poate permite să cumpere, deocamdată, doar avioane americane de tip F-16 de ocazie, din raţiuni care ţin de constrângerile bugetare, afirmă premierul Victor Ponta.

„Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre achiziţionarea de avioane în uz. Două state sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda”, a declarat Ponta.

Dobriţoiu este adeptul F-35

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat în luna iulie la Zilele Aviaţiei, că se va opta pentru vinderea „infrastructurii în exces” pentru a obţine finanţare pentru înzestrarea Armatei, precizând totodată că este adeptul avioanelor F-35 şi nu al F-16.

Dobriţoiu a fost întrebat cum va face rost de fonduri pentru armată, despre care a susţinut că este subfinanţată.

„Vindem infrastructura în exces, nu noi, Armata, dar o să o scoatem la vânzare, adică vrem să facem alt gen de politică. Nu mai distribuim cu dărnicie până acum. E unul dintre mijloace, vom face rost de bani şi de scule, de avioane”, a susţinut Dobriţoiu.

El a fost întrebat apoi de jurnalişti ce anume îşi propune ministerul să vândă. „Depinde de modalităţile de verificare (a infrastructurii – n.r.) începând de la parteneriate public private pentru terenurile care sunt pe harta vânturilor şi unde s-ar putea face parcuri eoliene, parcuri industriale în zona localităţilor, în măsura în care autorităţile locale găsesc de cuviinţă sau dacă nu chiar să le punem pachet (…) şi să încercăm să deschidem un credit. Situaţia e critică şi vrem să îmbunătăţim înzestrarea. Banii aceştia vor fi dedicaţi numai înzestrării Armatei”, a explicat ministrul Apărării.

În acelaşi timp, Dobriţoiu a fost întrebat de jurnalişti care este stadiul achiziţionării avioanelor F-16.

„Eu unul sunt adeptul F-35, ca să nu fie dubii, deci avionului de generaţia a cincea, avionului cu cel mai mare potenţial de luptă la ora actuală în lume”, a mai declarat Dobriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...