România ar putea deveni stat federal, conform unei viziuni electorale maghiare

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, inventează pentru lupta electorală noţiunea "eurotransilvanism" şi lansează proiectul unei reforme administrativ- teritoriale,  „profundă, pe baza principiilor federalismului".
Economica.net - Dum, 07 oct. 2012, 17:43
România ar putea deveni stat federal, conform unei viziuni electorale maghiare

PPMT îşi bazează strategia pe „trei principii importante sau piloni. Primul pilon ar fi eurotransilvanismul, care practic este un set de valori pe care se bazează activitatea politică a PPMT. Cum arată şi denumirea, izvorăşte din valorile transilvănene şi faptul că noi ne pregătim viitorul într-o Europă unită. Transilvania-România-Europa, aceasta este linia pe care noi construim viitorul “, a declart liderul maghiar citat de Mediafax .

Al doilea pilon vizează „diferitele forme de autonomie comunitară, care este din punctul nostru de vedere o garanţie a comunităţii maghiare pentru toate programele noastre pe termen lung în Transilvania şi România. Acesta presupune o activitate legislativă, pentru că în primul rând trebuie creat tot cadrul legislativ pentru a construi aceste instituţii ale autonomiei comunitare, diferite forme de autonomie care sunt uzitate în Europa, dar în România din păcate încă nu. Noi credem că autonomia şi aceste forme de autonomie sunt nişte instrumente importante pentru a da răspunsuri la o serie de probleme majore cu care se confruntă comunitatea maghiară în general, dar şi membrii săi – o serie de probleme ale veţii de zi cu zi“, declamă Toro T. Tibor.

Al treilea pilon se referă la „viziunea noastră asupra unei noi construcţii a României şi anume o reformă profundă administrativ-teritorială, pe baza principiilor federalismului”, a spus Toro.

Eventualele diferenţe dintre cei trei piloni vor fi dezvoltate „la momentul oportun”, în programul electoral al PPMT, potrivit declaraţiei liderului maghiar.

Maghiarii din PPMT consideră că Germania este „prototipul federalismului de succes” şi poate constitui un model pentru România.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate miercuri de Eurostat cu ocazia......
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...