România ar putea deveni un reper pentru producţia de soia nemodificată genetic

Proiectul 'Danube Soya' pentru producţie de soia nemodificată genetic în bazinul Dunării, reprezintă o oportunitate unică pentru fermierii din România, care ar putea furniza pe an cel puţin 600.000 tone de şrot furajer, afirmă preşedintele organizaţiei ecologiste Agent Green, Gabriel Păun.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 11:23
România ar putea deveni un reper pentru producţia de soia nemodificată genetic

‘Europa a devenit dependentă de proteina importată din America unde suprafeţe imense din pădurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrişate pentru a face loc monoculturilor cu soia, în mare parte modificată genetic. În Austria, unde consumatorii nu acceptă organisme modificate genetic (OMG), nici măcar în furajele pentru animale, este dorită soia non-OMG, iar România poate satisface cu uşurintă necesarul anual de 600.000 tone de şrot, dar şi al altor ţări care depind de soia din America. Proiectul ‘Danube Soya’ ajută fermierii europeni, satisface exigenţele consumatorilor, salvează pădurile amazoniene şi reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic’, a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Păun.

Lansarea oficială a proiectului ‘Danube Soya’ va avea loc pe 5 şi 6 septembrie, la Viena, cu ocazia congresului la care vor participa lideri politici şi reprezentanţi ai producţiei de furaje, de alimente, lanţurilor de supermarketuri, alături de ONG-uri şi cercetători, scrie Agerpres.

Între cei peste 300 de participanţi la nivel înalt se vor număra fostul Comisar European pentru Agricultură Franz Fischler, biologul Christine von Weizsäcker, miniştri ai agriculturii din ţările dunărene. Evenimentul va fi plasat sub egida Ministrului federal austriac pentru Sănătate Alois Stöger şi al Comisarului European pentru Politici Regionale Johannes Hahn.

Agent Green a informat Ministerul Agriculturii de la Bucureşti, încă din luna iunie, invitându-l la congres pe ministrul român Daniel Constantin. ‘Nu am primit încă un răspuns oficial de la minister şi există riscul ca noul ministru, la fel ca predecesorii săi, Tabără şi Fuia, să fie subordonat companiei Monsanto care are interese în producţia de OMG. Sperăm să nu fie cazul, dar din partea României va fi susţinută o prezentare de către Dragoş Dima, fost director al Monsanto România care crede doar în producţia de soia non-OMG’, adăugat Păun.

‘Soia este o sursă de hrană pentru oameni de mai bine de 3.000 de ani şi este indispensabilă furajării animalelor. Europa importă anual mai mult de 35 milioane tone de produse din soia. Datorită cererii în creştere a consumatorilor pentru soia nemodificată genetic, sunt deja importate şapte milioane tone de soia non-OMG. Acest fapt oferă o oportunitate importantă pentru regiunea Dunării care va putea fi fructificată doar printr-un efort comun. Provocările sunt mari, dar şansele de succes nu au fost nicicând mai mari’, a spus Matthias Krön, preşedintele Asociaţiei Danube Soya.

Acesta a adăugat că ‘dependenţa Europei de soia importată pentru furajare a devenit alarmantă, practic toată soia provine din America de Nord şi de Sud, în mare parte produsă nesustenabil (…) Regiunea Dunării oferă condiţii excelente pentru cultivarea soiei’.

Datorită condiţiilor climatice şi geografice specifice, ţările riverane Dunării au devenit deja cele mai productive din Europa, având un potenţial semnificativ de creştere. Potrivit Camerei pentru Agricultură din Austria, suprafaţa cultivată cu soia ar putea creşte la cinci milioane de hectare în următorii cinci ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...