România ar putea exporta carne de porc în Japonia

Abatoarele româneşti vor putea începe exporturile de carne de porc în Japonia, în urma acordului primit din partea autorităţii de profil din această ţară, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Economica.net - vin, 17 apr. 2015, 12:54
România ar putea exporta carne de porc în Japonia

,,Ambasada României la Tokio a transmis către ANSVSA o informare oficială din partea autorităţii competente din Japonia, prin care se certifică faptul că procedurile din abatoarele din România îndeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc. Aceasta este una dintre formalităţile necesare pentru realizarea exportului de carne de porc pe piaţa japoneză, export solicitat de partea română în anul 2013′, menţionează ANSVSA.

În perioada 23 – 27 martie a acestui an, reprezentanţi ai ANSVSA au însoţit o delegaţie de specialişti din Japonia, aflaţi într-o vizită de lucru în România, cu scopul de a evalua standardele şi reglementările sanitare veterinare din ţara noastră, în vederea demarării exportului de carne de porc pe piaţa niponă, scrie Agerpres.

În cadrul acestei misiuni, specialiştii japonezi au vizitat o fermă de porci, o unitate de abatorizare, un Post de Inspecţie la Frontieră şi Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, institut naţional de referinţă.

Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, declara într-un interviu acordat AGERPRES că exporturile de carne de porc pe piaţa japoneza ar putea fi deblocate până la jumătatea acestui an.

‘Un obiectiv foarte important pentru mine este şi acest lucru, respectiv deblocarea pieţelor pentru export, atât pentru carne cât şi pentru animale vii. (…) Nu vă ascund faptul că în urmă cu o săptămână am avut o întâlnire cu o delegaţie de la Ambasada Japoniei, iar la sfârşitul misiunii, ei au rămas surprinşi de calităţile reale ale României de a exporta carne de porc. Au fost încântaţi de faptul că noi putem face controale pe tot lanţul alimentar, pentru că avem laboratoare de analize, dar şi de condiţiile de biosecuritate din ferme. Sperăm să deblocăm şi această piaţă, cel puţin până la jumătatea anului’, a spus Băiculescu.

În data de 17 martie, România a primit acordul de a începe exportul de carne de porc congelată în China, după ce producătorul Smithfield România a primit aprobarea înregistrării în ţara respectivă.

‘În data de 16 martie 2015, România a primit scrisoarea oficială a Administraţiei de Stat pentru Supravegherea Certificării şi Acreditării din R.P.Chineză prin care se comunică părţii române aprobarea înregistrării în R.P.Chineză a primei companii producătoare de carne de porc din România, S.C. Smithfield România SA. În acest fel, după listarea pe site-ul Autorităţii Sanitare Veterinare din China, se poate începe exportul de carne de porc congelată în R.P.Chineză’, potrivit unui comunicat al Ministerul Agriculturii.

În opinia ministrului de resort, Daniel Constantin, decizia Chinei de a importa carne de porc din România este o mare realizare pentru economia românească, în condiţiile în care autorităţile noastre au făcut demersuri în acest sens încă din 2012.

‘Decizia Chinei de a importa carne de porc din România reprezintă o mare realizare pentru economia românească, întrucât, încă din 2012, de la preluarea guvernării, am făcut eforturi susţinute împreună cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a deschide posibilitatea exportului cărnii de porc pe o piaţă atât de importantă cum este cea chineză. Iată că, în urma demersurilor noastre, astăzi putem vorbi de un pas concret făcut de România în direcţia dezvoltării durabile a agriculturii româneşti, prin intermediul exporturilor. Pentru noi, aceasta a fost o prioritate absolută. Prin urmare, consider deschiderea exportului pe piaţa chineză o oportunitate extraordinară pentru România’, a declarat Daniel Constantin.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...