România ar putea fi reclamată de CE la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

Comisia Europeană (CE) a trimis luni României avize motivate privind încălcarea directivelor UE referitoare la liberalizarea pieţelor energiei eletrice şi gazelor naturale, şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 13:44
România ar putea fi reclamată de CE la Curtea de Justiţie dacă nu liberalizează energia şi gazele

„Comisia a trimis astăzi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le îndemna să-şi respecte obligaţia juridică. Statele membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde. Dacă statele membre nu se conformează, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat transmis luni de CE.

Directivele privind energia electrică şi gazele trebuiau transpuse în legislaţia naţională de către statele membre până la 3 martie 2011, se spune în comunicat.

Până în prezent, România, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda şi Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea măsurilor de transpunere a celor două directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Şeful misiunii CE în România, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucureşti că perioada în care se va efectua liberalizarea treptată a preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani , urmând să aibă loc în intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013 şi se va încheia în 2017.

Franks a mai spus că procesul de liberalizare a preţului la gaze ar trebui să înceapă gradual din 2013.

Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv.

Te-ar mai putea interesa și
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei......
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Războiul din Ucraina a deraiat o posibilă fuziune între UniCredit şi Commerzbank – Financial Times
Banca italiană UniCredit SpA şi cea germană Commerzbank erau pe punctul de a demara discuţiile cu privire la o posibilă ...
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Skoda presează Volkswagen pentru decizia privind uzina de baterii din Europa de Est
Oficialii Skoda pun presiune pe grupul Volkswagen pentru ca decizia privind uzina de baterii din Europa Centrală și de ...
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai agresiv”
Fed: Dacă inflaţia nu decelerează suficient de repede, „atunci va trebui să avem în vedere să acţionăm mai ...
Creşterea americană trebuie să rămână pozitivă fără a fi prea puternică pentru a putea opri inflaţia, a indicat ...