România ar putea reintroduce măsuri de sprijin pentru energia regenerabilă – Gerea

Guvernul român analizează posibilitatea modificării programului de sprijinire a energiilor regenerabile, după ce reducerile adoptate anul trecut au făcut neprofitabile multe proiecte solare şi eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 16:19
România ar putea reintroduce măsuri de sprijin pentru energia regenerabilă - Gerea

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni că Guvernul discută cu companiile energetice şi Autoritatea de reglementare despre o soluţie care ar face „din nou profitabile” investiţiile în energia regenerabilă.

„România nu este în situaţia în care să spună că şi-a atins obiectivul de energie regenerabilă pe 2020. Trebuie să continuăm să investim în capacităţi pentru că putem exporta şi obţine bani”, a spus Andrei Gerea, fără a oferi detalii referitoare la modificările avute în vedere.

Anul trecut, România a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franţa, Italia şi Marea Britanie, prin reducerea subvenţiilor pentru energiile regenerabile. Intenţia era evitarea supracompensării companiilor şi limitarea majorărilor de preţuri pentru consumatori. În replică, o serie de companii precum Iberdrola SA şi-au anulat planurile privind investiţiile în noi parcuri eoliene şi solare amplasate în România.

Prin reducerea la jumătate a numărului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrică produs de parcurile eoliene, România a determinat companiile care au investit milioane de euro în noi capacităţi de generare să-şi reconsidere investiţiile.

„Nu suntem în situaţia unui scenariu pozitiv de afaceri şi sper că acest lucru va fi soluţionat în curând”, a declarat directorul CCEZ România, Martin Zmelik. „Nu spun că ne aşteptăm ca Guvernul să revină la sprijinul din trecut dar avem nevoie de predictibilitate şi nu avem acest lucru”, a adăugat Zmelik.

În primăvara anului trecut, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat că analizează posibilitatea vânzării parcului său eolian cu o capacitate de 600 de megawaţi din România din cauza reducerii numărului de certificate verzi. Ulterior, CEZ a precizat că a revenit asupra planurilor sale renunţând la discuţiile pentru găsirea unui cumpărător.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Companiile germane rămân cele mai inovatoare în industria auto
Grupurile Volkswagen, BMW și Daimler se află în vârful clasamentului inovațiilor din industria auto, în timp ce trei ...