1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 15 º

News

Optimism: În opt ani, România ar putea renunța total la gazele rusești

Resursele descoperite recent în Marea Neagră și eventuala începere a exploatării gazelor de șist ar putea aduce România în postura de renunța la orice importde gaze din Rusia, începând din 2020.

18 iun, 2012 | Florin Cojocaru | ECONOMICA.net

Importurile de gaze din Rusia ar putea să nu mai fie necesare din perioada 2020-2025 odată cu începerea exploatării gazelor de șist și a resurselor de gaz natural din Marea Neagră, se arată într-un raport realizat de experții Alexandru-Valeriu Binig de la Ernst&Young și Anton Vlădescu prezentat în cadrul Forumului Regional pentru Energie de la Neptun.

“Producția de gaze naturale din rezervele cunoscute și exploatate astăzi scade constant cu 4-6% pe an, iar gradul de înlocuire a rezervelor exploatate este de 15-30%. Se are în vedere și o variantă cu menținerea producției la nivele apropiate celui prezent până în 2018 și apoi o creștere semnificativă datorită noilor reserve descoperite recent în Marea Neagră și în NV României și eventual a începerii producției de gaze de șist. În această ultimă ipoteză, România ar putea renunța total la importurile de gaze natural în perioada 2020-2025”, se arată în raport.

În cadrul aceleluiaşi Forum, reperezentaţii Chevron au spus că demararea producţiei de gaz de şist poate schimba jocurile în Europa de Est.

În prezent România are o structură a consumului de gaze compusă din 70% intern și 30% import. Gazele de import sunt de circa trei ori mai scumpe decât cele produse local.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO