România are 10 incubatoare de afaceri pentru IMM-uri, încă sub media UE

România are 10 incubatoare de afaceri pentru IMM-uri, iar în 2014 vom mai deschide trei, rămânând, însă, sub media Uniunii Europene, a spus, vineri, Adrian Panait, consilier în Departamentul pentru pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 12:49
România are 10 incubatoare de afaceri pentru IMM-uri, încă sub media UE

,,Avem zece incubatoare care susţin 230 de firme, acestea creând peste 500 de locuri de muncă. Noi gestionăm de curând programul incubatoarelor de afaceri, dar încercăm să creăm o reţea cât mai vastă. Avem incubatoare funcţionale deja la Braşov, Sf. Gheorghe, Câmpia Turzii, Satu Mare, Mangalia, Bacău, Dorohoi, Timişoara, Alba-Iulia, Iaşi Tg. Mureş. Rezultatele sunt relativ bune faţă de alte programe, pentru că avem şi programe cu mult mai multe rezultate, dar încercăm să îl optimizăm. În 2014, vor deveni funcţionale alte trei incubatoare, la Constanţa, Craiova şi Giurgiu, unde o să avem circa 100 de firme incubate, pe care o să le ajutăm să crească’, a spus Adrian Panait.

Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) a organizat o conferinţă privind lansarea primei metodologii europene aplicabile la nivelul incubatoarelor de afaceri, în cadrul proiectului ‘Non-Formal Business’, derulat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Tineret în Acţiune.

Evenimentul îşi propune să contribuie la lansarea broşurii ‘Non-formal business’ care include elementele comune ale metodologiei educaţiei non-formale antreprenoriale identificate, care urmează sa fie aplicate la nivelul incubatoarelor naţionale de afaceri existente în România, Belgia şi Ungaria.

România va prelua în metodologia pentru acest domeniu multe dintre elementele puse în practică în Polonia, ţară care are în prezent circa 50 de incubatoare de afaceri şi un mediu de afaceri foarte dinamic.

,,Din 2011, de când am demarat programul pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători, am creat peste 11.000 de noi întreprinderi SRL-D(societăţi cu răspundere limitată-debutant) care au generat peste 15.000 de locuri de muncă. La ora actuală, prin aceste SRL-D-uri ni s-a întors la bugetul de stat de trei ori fondurile alocate pentru înfiinţarea lor’, a spus Adrian Panait.

Din 2015, Departamentul pentru IMM, mediu de afaceri şi turism doreşte să excludă limita de vârstă, de 35 de ani, pentru programul de înfiinţare de SRLD-uri.

,,Programul privind lansarea primei metodologii europene aplicabile la nivelul incubatoarelor de afaceri este o idee foarte bună pentru că avem nevoie de asta la nivelul administratorilor de incubatoare. Selecţia administratorilor de incubatoare trebuie făcută mai atent. În 2013, în incubatoarele existente au intrat circa 80 de firme. În 2013, fondurile pentru incubatoare au fost de 6,74 milioane lei, iar în 2014 bugetul este de 6 milioane de lei, dar asta nu înseamnă că toţi banii merg pentru înfiinţarea de incubatoare noi, mai există şi costurile de administrare a celor deja existente. Anul acesta avem prevăzut un buget de circa două milioane de lei pentru înfiinţarea noilor incubatoare. Am început să punem foarte mare accent pe rezultatele banilor care merg pe programele finanţate, să vedem cum se reîntorc aceştia în bugetul de stat. Vedem, de exemplu, dacă un incubator nu merge bine, îl închidem şi deschidem altul, în altă zonă’, spune Adrian Panait.

Impactul pe termen lung al metodologiei privind activitatea incubatoarelor de afaceri va viza dezvoltarea unui dialog direct între reprezentanţi ai mediului guvernamental şi lucrători de tineret interesaţi de metode inovative de educaţie non-formală antreprenorială. Vor avea loc discuţii cu reprezentanţii Guvernului pentru identificarea unor noi politici care pot fi realizate cu scopul dezvoltării antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Te-ar mai putea interesa și
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea pentru a opera zboruri regulate către această țară, a anunțat......
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, ...
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...