România, atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud

România este atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud, în condiţiile în care câteva companii puternice din industria grea şi IT sunt interesate de ţara noastră, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Stelian Samson, director în cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), la târgul Alimentaria de la Barcelona.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 08:00
România, atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud

„Investiţiile străine directe în România se află într-un moment delicat din cauza crizei mondiale. Este adevărat că România a adoptat măsuri nepopulare, dar necesare, şi acum suntem într-un moment de stabilitate, dar nu cu perspective imediate pentru mărirea sumei atrase prin investiţii străine directe. Cu toate acestea, facem eforturi să convingem investitorii străini să vină în ţară. În prezent, sunt câteva companii puternice din Coreea de Sud, din IT şi industria grea, care s-au interesat de România. Consider că vor veni în acest an cu investiţii pe care le studiază pentru toată zona Europei Centrale şi Est”, a explicat directorul CRPCIS.

Potrivit sursei citate, România continuă să fie o ţară atractivă pentru investiţii străine directe, deoarece oferă încă acele ajutoare de minimis şi impozitarea unică de 16%, una dintre cele mai mici din zonă.

„Săptămâna trecută am participat la un forum de investiţii, organizat de instituţia similară din Coreea de Sud (COTRA), unde au fost prezenţi peste 100 de invitaţi străini şi peste 300 de potenţiali investitori coreeni. La ora actuală, noi trebuie să adoptăm nişte măsuri care să ne facă mai atractivi, dar şi anumite facilităţi”, a adăugat Stelian Samson.

Acesta a subliniat că discuţiile cu potenţialii investitorii coreeni vor mai avea loc în luna mai, la Seul, în cadrul Comisiei mixte România – Coreea de Sud.

Pe de altă parte, directorul CRPCIS a atras atenţia că, în 2013, expiră programul de susţinere de la bugetul de stat a târgurilor şi expoziţiilor pentru promovarea produselor româneşti la export, însă a spus că se va cere Comisiei Europene continuarea acestuia.

„Sperăm să găsim înţelegere, atât la Uniunea Europeană, cât şi la guvern, ca programul de susţinere de la bugetul de stat a târgurilor şi expoziţiilor să fie continuat şi după 2013, pentru că este un ajutor pe care nu ştiu câte firme şi l-ar putea permite. Bineînţeles, şi ei, producătorii, vin cu bucăţica lor la astfel de evenimente, dar cred că a închiria spaţii de genul celui de la Barcelona, de exemplu, este peste puterea oricărei firme româneşti, poate doar una sau două”, a explicat directorul CRPCIS.

Potrivit sursei citate, aceste manifestări expoziţionale sunt de două tipuri – cele de tip „mercerie”, care „nu au înflorit, dar sunt extrem de necesare”, şi cele de tip festival, de alt nivel, aşa cum este expoziţia de la Barcelona.

„Ca o noutate în piaţă a apărut şi expoziţia virtuală, în cadrul căreia s-au înfiinţat baze de date de către firme cu acoperire mondială, care preiau din toate unghiurile un târg de genul acesta şi îl menţin trei – şase luni, contra unei taxe. Intenţionăm să intrăm şi noi într-o astfel de promovare”, a mai spus Stelian Samson.

Potrivit datelor publicate pe site-ul CRPCIS, investiţiile străine directe atrase de România în perioada 2004 – 2010 au crescut de la 5,18 miliarde de euro, în 2004, la 9,05 miliarde de euro, în 2006, şi au atins vârful în 2008, cu un total de 9,49 miliarde de euro. În 2009, acestea au fost de aproape trei ori mai mici, respectiv de 3,49 miliarde de euro, iar în 2010 nu au depăşit 2,22 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...