România, atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud

România este atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud, în condiţiile în care câteva companii puternice din industria grea şi IT sunt interesate de ţara noastră, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Stelian Samson, director în cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), la târgul Alimentaria de la Barcelona.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 08:00
România, atractivă pentru investitorii din Coreea de Sud

„Investiţiile străine directe în România se află într-un moment delicat din cauza crizei mondiale. Este adevărat că România a adoptat măsuri nepopulare, dar necesare, şi acum suntem într-un moment de stabilitate, dar nu cu perspective imediate pentru mărirea sumei atrase prin investiţii străine directe. Cu toate acestea, facem eforturi să convingem investitorii străini să vină în ţară. În prezent, sunt câteva companii puternice din Coreea de Sud, din IT şi industria grea, care s-au interesat de România. Consider că vor veni în acest an cu investiţii pe care le studiază pentru toată zona Europei Centrale şi Est”, a explicat directorul CRPCIS.

Potrivit sursei citate, România continuă să fie o ţară atractivă pentru investiţii străine directe, deoarece oferă încă acele ajutoare de minimis şi impozitarea unică de 16%, una dintre cele mai mici din zonă.

„Săptămâna trecută am participat la un forum de investiţii, organizat de instituţia similară din Coreea de Sud (COTRA), unde au fost prezenţi peste 100 de invitaţi străini şi peste 300 de potenţiali investitori coreeni. La ora actuală, noi trebuie să adoptăm nişte măsuri care să ne facă mai atractivi, dar şi anumite facilităţi”, a adăugat Stelian Samson.

Acesta a subliniat că discuţiile cu potenţialii investitorii coreeni vor mai avea loc în luna mai, la Seul, în cadrul Comisiei mixte România – Coreea de Sud.

Pe de altă parte, directorul CRPCIS a atras atenţia că, în 2013, expiră programul de susţinere de la bugetul de stat a târgurilor şi expoziţiilor pentru promovarea produselor româneşti la export, însă a spus că se va cere Comisiei Europene continuarea acestuia.

„Sperăm să găsim înţelegere, atât la Uniunea Europeană, cât şi la guvern, ca programul de susţinere de la bugetul de stat a târgurilor şi expoziţiilor să fie continuat şi după 2013, pentru că este un ajutor pe care nu ştiu câte firme şi l-ar putea permite. Bineînţeles, şi ei, producătorii, vin cu bucăţica lor la astfel de evenimente, dar cred că a închiria spaţii de genul celui de la Barcelona, de exemplu, este peste puterea oricărei firme româneşti, poate doar una sau două”, a explicat directorul CRPCIS.

Potrivit sursei citate, aceste manifestări expoziţionale sunt de două tipuri – cele de tip „mercerie”, care „nu au înflorit, dar sunt extrem de necesare”, şi cele de tip festival, de alt nivel, aşa cum este expoziţia de la Barcelona.

„Ca o noutate în piaţă a apărut şi expoziţia virtuală, în cadrul căreia s-au înfiinţat baze de date de către firme cu acoperire mondială, care preiau din toate unghiurile un târg de genul acesta şi îl menţin trei – şase luni, contra unei taxe. Intenţionăm să intrăm şi noi într-o astfel de promovare”, a mai spus Stelian Samson.

Potrivit datelor publicate pe site-ul CRPCIS, investiţiile străine directe atrase de România în perioada 2004 – 2010 au crescut de la 5,18 miliarde de euro, în 2004, la 9,05 miliarde de euro, în 2006, şi au atins vârful în 2008, cu un total de 9,49 miliarde de euro. În 2009, acestea au fost de aproape trei ori mai mici, respectiv de 3,49 miliarde de euro, iar în 2010 nu au depăşit 2,22 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...