România, cea mai mare creştere anuală a salariilor din UE în trimestrul al doilea

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare creştere anualizată din UE a salariilor, de 7%, faţă de un avans de 1,9% la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 10:19
România, cea mai mare creştere anuală a salariilor din UE în trimestrul al doilea

Costurile nesalariale asociate forţei de muncă au urcat totodată în România cu 7,1%.

România a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai mare creştere anualizată din UE a costului nominal orar al forţei de muncă la nivelul întregii economii, de 7,1%. La nivelul Uniunii Europene a fost consemnat un avans de 1,8%.

Costurile orare ale forţei de muncă au crescut cu 1,6% în zona euro în trimestrul al doilea faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în România (7,1%), Finlanda (4,9%), Bulgaria şi Letonia (4,8% fiecare), la polul opus sitându-se Irlanda (0,4%), Spania şi Olanda (0,5% fiecare).

Guvernul a majorat cu 8% salariile bugetarilor începând de la 1 iunie şi vrea să efectueze în decembrie restituirea integrală a remuneraţiei angajaţilor din sistemul public la nivelul de la jumătatea anului 2010, anterior reducerii cu 25% agreate cu FMI. Bugetarii au mai beneficiat de la începutul anului trecut de o majorare salarială de 15%.

Costul orar al forţei de muncă este un indicator al productivităţii economice. Principalele componente ale indicatorului sunt salariile şi costurile nesalariale.

Indicatorul măsoară costul forţei de muncă la angajator şi este calculat prin împărţirea cheltuielilor cu angajaţii la numărul de ore lucrate în perioada analizată. Indicele costurilor forţei de muncă acoperă salariile şi cheltuielile nesalariale, excluzând subvenţiile, şi nu include cheltuieli de instruire a angajatului, costuri de recrutare şi investiţii în echipament de lucru.

Costurile salariale includ remuneraţia directă, bonusuri, alocaţii plătite de angajator în numerar sau în natură în schimbul muncii depuse, transferuri către fonduri de economii ale angajaţilor, plăţi aferente zilelor de concediu plătit şi cheltuieli asociate precum automobilele de la firmă, carburanţi sau hrană.

Costurile nesalariale se referă la contribuţii sociale şi taxe în domeniul muncii, din care se extrag subvenţiile menite să returneze parţial sau total cheltuielile înregistrate de angajator.

Salariile au crescut în trimestrul al doilea în UE cu 1,9%, respectiv cu 1,7% în zona euro.

Componenta salarială a afişat creşteri de 7% în România, 5,9% în Bulgaria, 5% în Ungaria, 4,8% în Finlanda, 4,6% în Cehia şi Letonia, respectiv 3,9% în Polonia, potrivit datelor Eurostat.

În Franţa, salariile au urcat în trimestrul al doilea în medie cu 2% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, iar în Germania a fost înregistrată o creştere de 3%.

Italia a afişat un avans de 1,1%, iar Spania 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...