România, cel mai semnificativ declin din UE al producţiei industriale, în iulie – Eurostat

Producţia industrială a scăzut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iulie comparativ cu luna precedentă, România înregistrând cel mai semnificativ declin, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 12 sept. 2019, 10:25
România, cel mai semnificativ declin din UE al producţiei industriale, în iulie - Eurostat

În iulie, comparativ cu iunie, cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale au fost raportate în Croaţia (4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%) iar cele mai semnificative scăderi în România (minus 3,3%), Estonia (minus 2,9%) şi Letonia (minus 2,1%).

În UE, producţia de energie a scăzut în iulie comparativ cu luna precedentă cu 1,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a înregistrat un avans de 1,5%, iar cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate în mod repetat pe perioade lungi) a crescut cu 1,2% şi cea de bunuri de consum non-durabile (cele destinate a fi consumate imediat) a urcat cu 0,1%.

Comparativ cu iulie 2018, producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană.

Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).

În UE, producţia de bunuri de capital a scăzut în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, cu 2,6%, producţia de bunuri pentru consum intermedia a înregistrat un declin de 2,2, producţia de energie a scăzut cu 1,7%, în timp ce producţia de bunuri durabile a înregistrat un avans de 1,8%, iar cea de bunuri non-durabile a urcat cu 2,3%.

Analiştii avertizează că perspectivele privind evoluţia PIB-ului în zona euro şi în Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2019 sunt afectate de scăderea producţiei industriale, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afectează negativ sectorul industrial.

Atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta după ce, în primul trimestru din 2019, faţă de ultimul trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, a informat recent Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...