1EUR = 4.8432 RON | Bucureşti 20 º

Companii

UPDATE România defrişată: Guvernul vrea să interzică temporar exportul de lemn neprelucrat

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că intenţionează ca Guvernul să adopte săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă prin care să interzică pe termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată.

13 mai, 2015 | Agerpres
(update 13 mai, 2015 22:52) Ponta: Actul normativ privind interzicerea exportului de lemn va avea caracter temporar şi e bazat pe un articol din Tratatele UE
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că actul normativ aflat pe masa de lucru a Guvernului privind interzicerea exportului de lemn neprelucrat va avea un caracter temporar, de câteva luni, şi se bazează pe un articol din Tratatul Uniunii Europene.

"Implementarea cu succes, până acum, a «radarului» pădurilor şi a altor măsuri, nu este suficientă în acest moment, şi după ce intră în vigoare Codul Silvic, după ce este promulgat de preşedinte, după ce i se emit norme de aplicare, după ce finanţăm partea de Jandarmerie, de Gardă de Mediu, de toţi cei care au atribuţii în domeniu, după aceste lucruri putem să avem măsuri foarte concrete. Până atunci, beneficiind sau încercând să folosim un articol din Tratatul Uniunii Europene care prevede nişte situaţii speciale, am cerut astăzi colegilor mei, ministrului Mediului, ministrului Justiţiei, să întocmim un act normativ temporar, trei-patru luni, cinci-şase luni prin care să oprim de la export lemnul neprelucrat", a declarat premierul la postul B1Tv.
(update 13 mai, 2015 21:34) Ponta: Am vorbit cu preşedintele pe tema OUG privind interzicerea exportului de masă lemnoasă neprelucrată
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seară că l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis despre intenţia Guvernului de a interzice temporar exportul de masă lemnoasă neprelucrată prinntr-o ordonanţă de urgenţă.

"Am vorbit cu preşedintele pe această temă, inclusiv de faptul că ne dorim să avem o discuţie în CSAT (...) şi l-am informat pe preşedinte chiar de aseară despre intenţia de a adopta un asemenea act normativ. (...) Impresia mea personală, poate greşesc, e că preşedintele a retrimis legea la Parlament (Codul Silvic-n.r.) pe baza unor informaţii pe care le-a primit de la nişte "binevoitori", în special nişte binevoitori liberali pe care îi vedeţi zilele acestea luptându-se cu dinţii pentru interese care sunt strict private", a spus Ponta la B1TV, potrivit Agerpres.

Potrivit premierului, Guvernul ar fi adoptat un asemenea act normativ încă din şedinţa de miercuri, însă reprezentanţii Ministerului Justiţiei nu au reuşit să găsească o soluţie din punctul de vedere legal pentru adoptarea ordonanţei, scrie Agerpres.

'Am întârziat şedinţa de guvern deoarece am solicitat de aseară doamnei ministru Gavrilescu şi, sigur, cu Departamentul pentru Relaţii Europene şi cu Justiţia să adoptăm o OUG prin care să interzicem pe un termen limitat exportul de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată. Din păcate, înţeleg că Justiţia încă nu aţi găsit soluţia. (...) La dvs s-a blocat. Vreau să vă rog până săptămâna viitoare să găsiţi o soluţie sau vă găsiţi toţi de la Justiţie ceva de lucru. Înţeleg că trebuie să respectăm toate obligaţiile noastre, dar toate obligaţiile pe care le avem pe plan european nu sunt împotriva intereselor României. Şi dvs trebuie să respectaţi interesele României. Până săptămâna viitoare, vreau să veniţi cu soluţia legislativă temporară până când avem o soluţie pe termen lung. Dar cred că dacă vă puneţi mintea la contribuţie, treceţi peste 'nu-ul' tradiţional şi găsiţi o soluţie', a spus Ponta în şedinţa Guvernului.

Premierul a mulţumit Senatului pentru readoptarea Codului silvic şi a precizat că în continuare Executivul îşi menţine punctul de vedere exprimat până acum.

'30% pentru o singură companie este foarte mult şi cred că nu trebuie să renunţăm la acest prag şi sper doar că toţi colegii parlamentari, inclusiv cei de la PNL - cei care s-au bătut şi se bat pentru interesele unei companii private -, să înţeleagă că toţi trebuie să servim interesul public naţional, şi nu interesele unei companii private', a afirmat Ponta.

Prim-ministrul a mai anunţat că săptămâna viitoare, când Codul silvic se va afla la votul final la Camera Deputaţilor, va merge împreună cu miniştrii deputaţi să voteze această lege.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO