România depozitelor. Retaileri precum Carrefour, Emag sau Profi au generat cea mai mare cerere de spaţii logistice

Chiar dacă este atractivă pentru marii producători din industria auto, România pierde teren în fața altor țări din regiune. Cu toate acestea, cererea de spaţii industriale și logisitice a crescut în 2016, însă cea mai mare pondere a venit din partea retailerilor. 
Andrada Ghira - lun, 31 oct. 2016, 22:04
România depozitelor. Retaileri precum Carrefour, Emag sau Profi au generat cea mai mare cerere de spaţii logistice

România a pierdut în fața Poloniei o investiție de 500 de milioane de euro a producătorului german Daimler. Nemții au ales Polonia, deși țara noastră se afla pe lista scurtă a țărilor spre care producătorul își îndreaptă atenția. O nouă fabrică în România ar putea deschide și grupul german Schaeffler, care e prezent pe piața locală cu o fabrică de rulmenți în județul Brașov, acolo unde lucrează aproape 4.000 de angajați. 

De ce sunt importante investiţiile în producţie? Pentru că o investiţie mare atrage şi alte investiţii. Este şi cazul Pirelli care deţine o fabrică la Slatina, în care va investi alte 200 de milioane de euro până în 2021, şi în jurul căreia au deschis fabrici mai mulţi producători.

Sau, ne putem uita la Slovacia, acolo unde se constuiesc cele mai multe maşini pe cap de locuitor. Aici sunt prezenţi producători precum Kia, Peugeot Citroen şi Volkswagen. din 2018, slovacii vor avea şi o fabrică Jaguar Land Rover. Iar cei de la Volkswagen au anunţat ieri că investesc 150 de milionae de euro într-un nou centru logistic din apropierea fabricii din Bratislava. 

În românia, stocul total de spații logistice și industriale este de 2 milioane de mp, iar 70% reprezintă spații destinate depozitelor. Restul de 30% din spaţii revin unităților de producție, apreciază Laurențiu Duică, director asociat în cadrul Colliers International România. 

Retailerii și-au extins depozitele 

În așteptarea unor investiții de anvergură pe partea de producție, dezvoltatorii construiesc depozite. „Creșterea consumului a influențat puternic activitatea de logistică și am asistat în acest an la tranzacții cu spații logistice record încheiate de companii de retail, precum Carrefour, Profi, Altex, Emag). Astfel, în acest an cererea din partea companiilor de retail a reprezentat cea mai mare pondere din cererea totală de spații logistice”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Cristina Pop, șefa departamentului industrial din cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL Romania. 

Cel mai recent anunţ vine de la belgienii de la WDP, care au bătut palma cu Decathlon pentru construcţia unui centru de distribuţie lângă Bucueşti. Depozitul va avea o suprafaţă de 20.000 de mp, cu posibilitatea unei extinderi de 10.000 de mp. În plus, retailerul s-a angajat să închirireze pentru o perioadă de 30 de ani, a anunţat recent WDP. 

Chiar dacă producătorii auto au cam ocolit România, producătorii de componente auto au continuat să se extindă. Este cazul Yazaki, Valeo sau Faurecia, care au deschis noi fabrici în România. Valeo, care produce compontene electrice și electronice, şi-a extins fabrica din proiectul Timişoara Airport Park cu 13.500 de mp. Compania a angaja câteva sute de oameni din alte județe, doar pentru a lucra la unitatea din Timișoara. 

Industrialul e o mină de aur. Zona Olteniei, care a fost puternic industrializată pe timpul lui Ceaușescu, are forță de muncă specializată care acum lurează în vestul țării. Valeo are peste 200 de angajați din Gorj și le-a pus la dispoziție cazare”, mai spune Laurențiu Duică. Iar costul redus cu forța de muncă este un alt avantaj pe care îl are țara noastră. Spre comparație, Duică spune că salariul unui angajat din Slovacia care lucrează în depozit este de 700 de euro, în timp ce salariul unui român care lucrează la o companie similară este la 300-350 de euro. 

România poate dveni un hub regional 

Cu toate acestea, nu doar salariile mici îi interesează pe marii producători, ci și costurile aferente logisticii și în cât timp ajunge marfa la destinație. În plus, atractive pentru producători sunt și ajutoarele de stat oferite. 

„Au fost anumite proiecte la nivelul Europei Centrale și de Est pentru care investitorii au luat în considerare mai multe aspecte: proximitatea și accesibilitatea către Europa de Vest, disponibilitatea forței de muncă, costul cu forța de muncă, timpul și costul aferente logisticii. Într-un final au ales destinația care a obținut cel mai bun scoring”, mai spune Cristina Pop. 

România ar putea deveni însă un hub regional, unde marfa ar putea fi depozitată, spre exemplu, la Brașov, iar de acolo expediată în țările vecine, precum Moldova, Bulgaria, dar și țările din fosta Iugoslavie. 

„Cu toate probleme din regiune, din Turcia, Ucraina, România va avea un stoc de cinci, șase milioane de mp de spații logistice”, mai spune Duică. 

Anul viitor, toți jucătorii activi pe piață au planuri de extindere a portofoliilor existente. „Se va pune accent în continuare pe locație, pe specificațiile tehnice, cât și pe timpul de livrare. De asemenea, se păstreaza preferința dezvoltatorilor pentru contractele de preînchiriere, astfel că proiectele speculative vor reprezenta în continuare o pondere redusă în livrări”, mai spune Cristina Pop. 

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.