Romania, din nou ţara cu cel mai mic preţ la benzină din UE. Ieftinirile ar putea continua

Chiar dacă şoferii români se plâng că nu o "simt" din cauza veniturilor mici, România este, acum, ţara cu cea mai ieftină benzină din Uniunea Europeană.
Economica.net - sâm, 13 apr. 2013, 21:13
Romania, din nou ţara cu cel mai mic preţ la benzină din UE. Ieftinirile ar putea continua

Preţul mediu al unui litru de benzină de 95 era, la 8 aprilie, de 1,30 euro, în medie, în România, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciu de monitotizare al pieţei carburanţilor al Comisiei Europene. Cu acest preţ, România este cea mai ieftimă ţară din blocul comunitar, depăşind inclusiv Bulgaria, unde preţul mediu a fost de 1,34 euro la litru.

În cazul motorinei, preţul mediu din România era de 1,33 euro, la aceeaşi dată, dar ţara noastră ocupă a treia poziţie din UE. Cea mai ieftină motorină poate fi cumpărată din Luxemburg (1,24 euro/litru) şi Letonia (1,329 euro/litru).

Preţurile la carburanţi au scăzut în ultimele două săptămâni. Vineri, 5 aprilie, Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor, a anunţat o ieftinire de 9 bani pe litru, la benzină şi la motorină. Vinerea trecută, Petrom a redus din nou preţurile, cu 9 bani pe litru la benzină şi cu 5 bani pe litru la motorină.

Ce urmează?

Cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului şi produselor petroliere sunt în scădere, ceea ce indică, cel puţin pe termen scurt, o continuare a trendului de scădere a preţurilor la pompă, potrivit unei analize a publicaţiei online specializată în energie, Energy Report.

„După ce la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, Brent-ul era cotat la 120 de dolari pe baril, în numai o lună el a ajuns la 104,12 dolari pe baril. O evoluție similară a avut și țițeiul Ural, folosit de companiile românești în calcularea prețului carburanților, fapt ce în condiții normale ar trenui să atragă după sine o perioadă de ieftiniri și pe piața locală. Uralul se tranzacționează în general cu un discount de 2 dolari față de prețul Brent-ului” spun cei de la Energy Report.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu: Barurile, cafenelele, cluburile, discotecile rămân închise până la 1 iunie. Ţintele de vaccinare trebuie atinse, altfel putem discuta şi de o „frână de mână”
Cîţu: Barurile, cafenelele, cluburile, discotecile rămân închise până la 1 iunie. Ţintele de vaccinare trebuie atinse, ...
Premierul Florin Cîţu a declarat joi seară că barurile, cafenelele, cluburile şi discotecile rămân închise până la 1 iunie, arătând că există propunerea ca de la această dată să se......
Începe „Marea relaxare” – cum stă România în criza Coronavirus – situaţia vineri dimineaţă, 14.05.2021
Începe „Marea relaxare” – cum stă România în criza Coronavirus – situaţia vineri dimineaţă, ...
Criza Coronavirus 14 mai (cea mai recentă raportare, joi, 13 mai 2021) - Preşedintele Iohannis şi premierul Cîţu au ...
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 14.05.2021
Ce se întâmplă cu leul înainte de weekend – curs valutar interbancar 14.05.2021
Euroîncepe ziua e vineri în uşoară creştere faţă de cursul BNR anunţat ieri. La casele de schimb ale băncilor comerciale, ...
Producția de rapiță revine peste pragul de 1 milion de tone. România devine al patrulea producător european
Producția de rapiță revine peste pragul de 1 milion de tone. România devine al patrulea producător european
Cum mai mulți fermieri au pariat pe rapiță anul acesta, iar condițiile meteo sunt benefice, România ar putea ajunge ...