România este acum al patrulea mare importator de grâu din UE. Cantitățile din Moldova au crescut de 17 ori

Suntem aproape de jumătatea anului comercial pentru cereale, iar România se menține pe prima poziție din UE la exportul de grâu comun. Importurile sunt însă și ele la cote înalte, în ciuda interdicțiilor instituite de legislație. Cele mai mari cantități vin acum din Moldova, care a ne-a trimis de 17,2 ori mai mult decât înainte de războiul din Ucraina
Alina Stanciu - Dum, 14 ian. 2024, 22:01
România este acum al patrulea mare importator de grâu din UE. Cantitățile din Moldova au crescut de 17 ori

În primele 25 de săptămâni ale anului comercial 2023/2024 care a debutat la 1 iunie, România a cumpărat din afara blocului comunitar peste 232.000 de tone de grâu comun, adică puțin peste 5% din cantitatea totală de 4,1 milioane de tone cumpărate de Europa, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Suntem astfel al patrulea cel mai mare importator de grâu comun european, după Estonia (2,3 milioane de tone), Italia (521.600 tone) și Grecia (367.200 tone) în contextul în care suntem și cel mai mare exportator – până acum am devansat liderul tradițional, Franța (2,8 milioane de tone), cu livrări de 3,6 milioane de tone.

Cele mai mari importuri vin acum din  Moldova și Ucraina, două piețe care au asigurat în perioada analizată 64,8% și respectiv 7,8% din totalul importurilor generate de UE.

Cum evoluează importurile din Ucraina și Moldova

Pentru a elimina efectele negative ale importurile cu preț de dumping și uneori de calitate inferioară de cerealelor din Ucraina în UE, Comisia Europeană a adoptat, în data de 2 mai 2023,  măsuri preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina, în temeiul clauzei de salvgardare din Regulamentul privind măsurile comerciale autonome

Mai exact, Comisia a interzis importurile de grâu, porumb, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia până la 5 iunie 2023, cele cinci state putând fi doar tranzitate cu astfel de încărcături.

Ulterior, începând cu 12 octombrie, după ce interdicția Comisiei a fost ridicată, Guvernul de la București a instituit printr-o ordonanță de urgență ( OUG 84/2023) un sistem de licențiere a importurilor de cereale din Ucraina, astfel că marfa poate intra în țară doar la cererea unor anumiți agenți economici și doar cu acordul Ministerului Agriculturii. Sistemul de licențiere se aplică până la data de 30 iunie 2024, urmare a modificării OUG 84/2023 cu OUG 126/2023 prin care sa extins și lista produselor cu limitări ale importurilor din Ucraina.

Urmare a măsurii, importurile de grâu din Ucraina în perioada iulie-octombrie 2023 s-au cifrat la 1.273 de tone dintr-un total de 182.500, față de zero în 2021 sau 2020, spre exemplu. Spre comparație, în iulie-octombrie 2022, importurile de grâu comun din Ucraina au fost de 322.171 tone.

Interesant este însă trendul importurilor de grâu din Moldova care au crescut brusc la 170.400 de tone, față de 105.700 de tone ( plus 61,2%) în perioada similară a lui 2022 ( iulie-octombrie 2022). Moldova și-a reluat astfel poziția de cel mai mare exportator de grâu către România pe care o avea înainte de război ( an comercial 2021/2022) cu mențiunea că atunci cantitățile venite din statul vecin erau mult inferioare – de numai 9.900 de tone, adică de 17,2 mai puțin decât anul acesta.

De altfel, problema a fost semnalată și de fermieri care spun că, în realitatea, marfa moldovenească este originară din Ucraina.

„Există suspiciuni rezonabile că marfa din Ucraina este importată în Romania ca marfă din Republica Moldova, prin schimbarea originii” spune Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) Ministerului Agriculturii  într-o comunicare referitoare la 12 probleme urgente cu care se confruntă sectorul agricol.

De asemenea, Serbia a devenit anul acesta comercial al doilea cel mai mare exportator de grâu către România, cu 10,8 mii de tone livrate.

2023/2024

2022/2023

2021/2022

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...