România este obligată să pună pe străzi prize pentru maşini electrice, până în 2020

Economica.net
28 10. 2014
reincarcare_masina_electrica_sursa_0_100_ro_13_655x491_360x225_76467400

„Statele membre se asigură, prin intermediul cadrelor lor naționale de politică, că un număr corespunzător de puncte de reîncărcare accesibile publicului este instalat până la 31 decembrie 2020, pentru a garanta că vehiculele electrice pot circula cel puțin în aglomerările urbane/suburbane și în alte zone dens populate, și, dacă este cazul, în cadrul unor rețele stabilite de statele membre”, se arată într-o directivă aprobată recent de Parlamentul European.

Textul legislativ nu impune României, şi nici vreunui alt stat membru, vreun număr de puncte publice de alimentar cu energie electrică. „Numărul acestor puncte de reîncărcare se stabilește prin luarea în considerare, printre altele, a numărului de vehicule electrice estimat a se înregistra până la sfârșitul anului 2020, prevăzut în cadrele lor naționale de politică, precum și a bunelor practici și a recomandărilor emise de Comisie. Se iau în considerare, acolo unde este cazul, necesitățile specifice legate de instalarea punctelor de reîncărcare accesibile publicului în stațiile de transport public”.

Cu toate acesta, s-a vorbit despre un necesar de 10.000 de puncte de alimentare, la nivelul anului 2020.

Cum instalarea acestor „prize” pentru maşini electrice poate fi un demers costisitor pentru orice investitor, guvernele pot oferi facilităţi. „Statele membre adoptă de asemenea, în cadrele lor naționale de politică, măsuri de încurajare și facilitare a instalării punctelor de reîncărcare neaccesibile publicului” scrie în directivă.

Operatorii punctelor de încărcare trebuie să aibă posibilitatea de a achiziţiona energie de oriund de pe piaţa, cu acordul furnizorului. Posesorii de automobile electrice au posibilitatea, cel puţin legal, să încheie un contract pe termen lung, pe baza căruia să-şi poată încărca bateria maşinii în reţeaua de „prize” a operatorului, dar opratorul este obligat să ofere şi posibilitatea încărcării ad-hoc, fără vreun contract, aşa cum se face acum în mod obişnuit la orice benzinărie.

La finalul anului trecut, în România erau 50 de automobile electrice, şi doar două prize de alimentare, una în Bucureşti şi una în Braşov. Mai mulţi producători au şi în ofertele pentru România maşini electrice, iar cea mai ieftină pare a fi Renault Twizy, care costă 7.000 de euro. Mai găsiţi Mitsubishi iMiev, Smart forTwo sau Opel Ampera.