România este sub Cod Roşu privind alimentarea centralizată cu apă caldă şi căldură – deputatul Iulian Iancu

România se află sub Cod roşu în privinţa alimentării cu apă caldă şi căldură în sistem centralizat iar noua lege a energiei termice reprezintă cel mai sensibil subiect de pe agenda energetică a ţării, consideră Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
Economica.net - joi, 25 iun. 2015, 10:32
România este sub Cod Roşu privind alimentarea centralizată cu apă caldă şi căldură - deputatul Iulian Iancu

‘Noua lege a energiei termice este cel mai sensibil subiect din domeniul energetic de azi, respectiv alimentarea cu energie termică în sistem centralizat. Cred că azi suntem în Cod roşu privind alimentarea cu apă caldă şi căldură în sistem centralizat în România. Suntem cu apa undeva foarte aproape, la vârful nasului, şi foarte, foarte aproape de a ne scufunda’, a spus Iancu la o dezbatere pe tema Legii privind energia termică.

Acesta a subliniat că, în ultimii trei ani, consumul de energie termică a scăzut cu 50% şi că, în prezent, mai sunt în funcţiune, sigur, 44 de sisteme centralizate, scrie Agerpres.

‘În România, erau 101 sisteme centralizate în funcţiune, 107 operatori, 1.359 apartamente şi 5 milioane consumatori, în mai 2010. Astăzi sunt 69 sisteme, din care sigur în funcţiune 44. În 1990 erau 241. Până în 2010 au fost investite 500 milioane euro pentru dezvoltarea sistemului (transport, distribuţie, modernizarea generării) şi 500 milioane euro ajutoare de căldură şi subvenţii. În 2010 factura la încălzire era de 0,8 miliarde euro. An de an au crescut ajutorul, pierderile, preţul şi a scăzut consumul. În ultimii trei ani consumul a scăzut cu 50%. Deci colaps! Cod roşu, dar cred că roşu nu mai este e o culoare care să se potrivească situaţiei grave în care ne aflăm’, a precizat Iulian Iancu.

Potrivit acestuia, populaţia a ajuns la 42% creştere a gradului de sărăcie energetică şi la limita de suportabilitate.

‘Nu există o formulă de definire a gradului de suportabilitate. Exista hotărâri de guvern, care sunt empirice. Nu există nicio analiză de detaliu de stabilire a vulnerabilului şi suportabilului. Nu există aşa ceva şi, pentru că aceasta este o povară an de an pentru fiecare Guvern, au ajuns la concluzia: să se descurce autoritatea locală şi fiecare consumator casnic. Se spune că suntem în situaţia în care 11% nu îşi pot acoperi facturile anual, însă acest procent este mult mai mare’, a mai spus preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor.

El a subliniat că există o problemă ‘uriaşă’ legată de încrederea consumatorilor, care vine, în principal, din lipsa de informaţii.

‘Principala problemă este legată de informarea consumatorilor. Consumatorul e dezinformat, informaţia nu ajunge la consumator pentru a-l convinge în alegerea celei mai bune soluţii. Soluţia cea mai bună este sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură, în marile aglomerări urbane’, a spus Iancu.

O a doua problemă este, potrivit acestuia, cea de implementare.’Şi dacă am şti ce avem de făcut, avem probleme cu cine implementăm. Suntem în situaţia în care ne trebuie o gestiune asumată de noi, de operatorii direct implicaţi, de autorităţile locale, investitorii potenţiali, decidenţii politici la nivel macro şi la nivel de autoritate locală’, a mai afirmat parlamentarul, adăugând că, pentru ca Legea energiei termice să poate fie realizată la nivelul exigenţelor actuale, este nevoie să se aşeze la masă cei mai buni experţi ai domeniului.

Pe de altă parte, Iulian Iancu a menţionat că, potrivit datelor pe care le are, în Europa 80% din factura cu energie electrică a populaţiei este pentru apă caldă, căldură, aer condiţionat, iar 75% din toate locuinţele din UE sunt ineficiente din punct de vedere energetic. De asemenea, 10% din populaţie (unu din 10 cetăţeni) nu îşi poate acoperi facturile de încălzire iarnă de iarnă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Carrefour România anunță preluarea responsabilității pentru departamentul de E-commerce de către Gabriela Stănică, ...