România este vicecampiona Europei la creşterea vânzărilor cu amănuntul, în ianuarie 2024 – date Eurostat

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat creşteri modeste în luna ianuarie, însă România se numără printre statele membre cu cea mai puternică majorare a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
AGERPRES - mie, 06 mart. 2024, 15:00
România este vicecampiona Europei la creşterea vânzărilor cu amănuntul, în ianuarie 2024 - date Eurostat

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,1% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna ianuarie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023. În rândul statelor membre, cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (7,6%) şi România (3,8%), scrie Agerpres.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1% în zona euro şi cu 0,6% în Uniunea Europeană. Şi în acest caz, România este printre ţările cu cea mai puternică creştere a vânzărilor, graţie unui avans de 6,7%, fiind devansată doar de Luxemburg, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,2% în ritm anual.

Eurostat subliniază că, în luna ianuarie comparativ cu decembrie, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea, cu 1,2%, a vânzărilor de carburanţi, precum şi de creşterea cu 0,8% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări.

În ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 1%, a vânzărilor de produse non-alimentare, precum şi de reducerea cu 0,4% vânzărilor de carburanţi.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna ianuarie 2024, a crescut, faţă de luna ianuarie 2023, atât ca serie brută cu 6,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,1%.

De asemenea, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 17,2%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut, pe ansamblu, cu 3,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...