România semnează tot cu ruşii de la Gazprom contractul de tranzit gaze prin ţara noastră

Compania de transport al gazelor naturale, Transgaz, a prelungit până la 31 septembrie contractul cu Gazprom pentru tranzitul prin România al gazelor ruseşti prin conducta Isaccea-Negru Vodă, a declarat miercuri, pentru Agerpres, directorul general al societăţii, Petru Văduva. ECONOMICA.NET a anunţat că autorităţile vor semna tot cu ruşii acum câteva zile.
Economica.net - mie, 30 dec. 2015, 10:59
România semnează tot cu ruşii de la Gazprom contractul de tranzit gaze prin ţara noastră

‘Am prelungit contractul cu Gazprom pe ruta tranzit II până la 31 septembrie 2016, deoarece nu s-au putut încheia până acum acordurile de interoperare cu vecinii noştri din Ucraina şi Bulgaria, aşa cum cere legislaţia europeană’, a precizat Văduva.

Potrivit acestuia, normele europene cer semnarea unor acorduri de interoperare pentru conductele de tranzit cu statele vecine.

‘Însă, tehnicitatea şi complexitatea discuţiilor au dus la imposibilitatea încheierii până acum a acestor acorduri, astfel că am decis prelungirea contractului existent cu Gazprom până când vom reuşi încheierea acordurilor’, a adăugat şeful Transgaz.

Compania a transmis Bursei de Valori Bucureşti un raport în care precizează că ‘din cauze obiective, legate de complexitatea problemelor apărute pe durata demersurilor efectuate în vederea încheierii acordurilor de interconectare cu operatorii de transport şi de sistem adiacenţi, aceste acorduri nu au putut fi încheiate în timp util, astfel încât prevederile Ordinului preşedintelui ANRE nr. 159/2015 privind aprobarea Metodologiei de alocare a capacităţii şi de stabilire a tarifelor pe conducta de transport gaze naturale Isaccea III – Negru Voda II nu pot fi aplicate începând cu data de 1 decembrie 2015’.

‘Subliniem faptul ca SNTGN Transgaz SA depune, în continuare toate eforturile pentru încheierea acordurilor menţionate anterior astfel încât capacitatea conductei Isaccea III – Negru Vodă II să poată fi comercializată prin licitaţie începând cu anul gazier 2016 – 2017, conform calendarului CAM NC. Precizăm că, pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016, capacitatea de transport aferentă conductei Isaccea III – Negru Vodă II a fost rezervată prin prelungirea în aceleaşi condiţii a contractului de transport al gazelor naturale actual’, precizează Transgaz, în raport.

Tranzitul de gaze ruseşti dintre Ucraina către sudul Europei se face prin cele trei conducte magistrale din Dobrogea. Dacă rezervarea de capacitate a ruşilor pe Firul 2 expiră în câteva zile, contractele pe Tranzit 1 şi Tranzit 3, celelalte două conducte magistrale, se finalizează la sfârşitul lui 2016, respectiv 2023.

Cele trei conducte magistrale din Dobrogea sunt separate total de Sistemul Naţional de Transport al Transgaz. Magistralele au fost construite în perioada 1974-1996 şi au un diametru cuprins între 1 şi 1,2 metri.

Potrivit datelor din rapoartele ultimilor ani, Transgaz încasează din tranzit între 60 şi 70 de milioane de euro anual. Capacitatea cumulată a celor trei conducte dobrogene este de 28 de miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între fiecare. Astfel, în medie, fiecare conductă ar aduce, anual, circa 20-23 de milioane de euro.

Indiferent de cantitatea de gaze care tranzitează România, ruşii plătesc aproximativ aceeaşi sumă anual, pentru că rezervă mereu aceeaşi capacitate. Recent, Gazprom a fost de acord, în urma negocierilor cu UE, ca Transgaz să publice zilnic cantităţie de gaze ce tranzitează România.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...