România, în recesiune. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru

Produsul Intern Brut al României, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145196 milioane lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, conform datelor comunicate de INS. Faţă de primul trimestru din 2011, PIB a crescut, în termeni reali, cu 0,3%.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 07:02
România, în recesiune. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru

Astfel, este al doilea trimestru consecutiv de scădere pentru PIB, după ce şi în trimestru 4 din 2011 Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie (trimestrul 3 din 2011), ceea ce înseamnă că România a intrat în recesiune tehnică.

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a reintrat în recesiune, scăderea fiind limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi informaţii şi comunicaţii (2,2%), conform informaţiilor provizorii ale INS privind PIB,care confirmă datele-semnal.

Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustată sezonier, a fost în primul trimestru de 145,196 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, se arată într-un comunicat al INS.

Ca serie brută PIP estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul I 2011.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,2%, şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 1,4%.

Volumul de activitate din construcţii s-a menţinut la nivelul înregistrat în trimestrul I 2011.

„Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-4,3%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,2%), comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,3%), intermedieri financiare şi asigurări (-1,2%) şi tranzacţii imobiliare (-1,4%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Creşterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, de 4,2%, corelată cu reducerea semnificativă a subvenţiilor pe produs plătite, de 73,2%, au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut uşor, cu 1,2%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix (de 12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, fiind influenţat, în mod special, de creşterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice a înregistrat o reducere cu 1,2%.

Economia a intrat în recesiune, întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%.

România s-a aflat în recesiune tehnică şi în perioada 2008-2011, pentru doi ani şi jumătate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Pentru anul în curs estimările autorităţilor indică o creştere economică de 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia e în colaps. În luna mai au fost produse doar 3.720 de mașini
Industria auto din Rusia a suferit un declin record în mai, fiind produse doar 3.720 de maşini, faţă de aproximativ 112.000 în perioada similară din 2021, arată datele publicate miercuri de......
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
H&M raportează un profit cu mult peste așteptări pentru perioada martie – mai 2022
Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, a raportat o creştere peste aşteptări ...
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru restructurarea TAROM
Grindeanu anunță că a covenit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager cea mai bună soluție pentru ...
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut la Bruxelles "discuţii constructive despre soarta ...
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Compania Municipală Parking a primit peste 26 de milioane de lei de la CGMB, pentru amenajarea a 17.000 de locuri de parcare
Consiliul General al Capitalei a aprobat, miercuri, un program de investiţii în valoare totală de 26,3 milioane de lei ...