România, în recesiune. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru

Produsul Intern Brut al României, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145196 milioane lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, conform datelor comunicate de INS. Faţă de primul trimestru din 2011, PIB a crescut, în termeni reali, cu 0,3%.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 07:02
România, în recesiune. Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru

Astfel, este al doilea trimestru consecutiv de scădere pentru PIB, după ce şi în trimestru 4 din 2011 Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,2% ca serie ajustată sezonier faţă de perioada iulie-septembrie (trimestrul 3 din 2011), ceea ce înseamnă că România a intrat în recesiune tehnică.

Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a reintrat în recesiune, scăderea fiind limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi informaţii şi comunicaţii (2,2%), conform informaţiilor provizorii ale INS privind PIB,care confirmă datele-semnal.

Produsul Intern Brut (PIB), ca serie ajustată sezonier, a fost în primul trimestru de 145,196 miliarde lei preţuri curente, în scădere în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, se arată într-un comunicat al INS.

Ca serie brută PIP estimat pentru primul trimestru a fost de 109,468 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,3% faţă de trimestrul I 2011.

Agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,2%, şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 1,4%.

Volumul de activitate din construcţii s-a menţinut la nivelul înregistrat în trimestrul I 2011.

„Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-4,3%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-4,2%). O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,2%), comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,3%), intermedieri financiare şi asigurări (-1,2%) şi tranzacţii imobiliare (-1,4%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Creşterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, de 4,2%, corelată cu reducerea semnificativă a subvenţiilor pe produs plătite, de 73,2%, au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,1%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut uşor, cu 1,2%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix (de 12,2%). Consumul final total s-a majorat cu 0,2%, fiind influenţat, în mod special, de creşterea volumului cheltuielii pentru consum final a gospodăriilor populaţiei (+0,6%). Cheltuiala pentru consum final a administraţiilor publice a înregistrat o reducere cu 1,2%.

Economia a intrat în recesiune, întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%.

România s-a aflat în recesiune tehnică şi în perioada 2008-2011, pentru doi ani şi jumătate.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susţinut în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Pentru anul în curs estimările autorităţilor indică o creştere economică de 1,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...