România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)

Poziţia unor state membre individuale nu afectează poziţia Comisiei Europene, care este că România, Bulgaria şi Croaţia au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul aderării lor la spaţiul Schengen să fie luată de statele membre, a declarat pentru AGERPRES purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne Anitta Hipper.
AGERPRES - mie, 07 dec. 2022, 14:18
România în Schengen - Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)

Întrebată cum priveşte Comisia Europeană poziţia guvernului Olandei potrivit căruia România şi Croaţia pot fi acceptate în spaţiul Schengen, dar nu şi Bulgaria, Anitta Hipper nu a comentat acest aspect într-un email pentru Agerpres, dar a precizat că poziţia executivului comunitar exprimată în comunicarea din 16 noiembrie nu s-a schimbat.

„România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să participe la zona Schengen fără controale de frontieră. Poziţia statelor membre individuale nu afectează poziţia Comisiei. Aceasta este bazată pe evaluarea tuturor condiţiilor. Bulgaria, Croaţia şi România au fost evaluate cu succes şi au fost pregătite din punct de vedere tehnic în 2011 (Bulgaria şi România) şi respectiv 2019 (Croaţia)”, a menţionat Anitta Hipper în răspunsul către AGERPRES.

„Cele trei state membre au o aşteptare legitimă şi dreptul legal ca această decizie să fie luată. Facem apel la toate statele membre să susţină pe deplin procesul de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la zona Schengen”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 8 decembrie figurează punctul „Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI mai putea suferi modificări doar în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat însă miercuri că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, afirmând că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

Te-ar mai putea interesa și
Ruşii au cumpărat anul trecut un număr record de lingouri de aur
Ruşii au cumpărat anul trecut un număr record de lingouri de aur
Ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, în condiţiile în care reducerile de taxe la......
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Peste 4,781 milioane de pensionari, la finele lunii ianuarie 2023. Pensia medie a fost de 1.958 de lei
Un număr de 4.781.124 pensionari era înregistrat în ianuarie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.958 de lei, ...
Ce se întâmplă în fermele Peneș Curcanul de la Codlea, unde există gripă aviară
Ce se întâmplă în fermele Peneș Curcanul de la Codlea, unde există gripă aviară
Astăzi a fost finalizată prima acțiune de dezinfecție la toate cele trei ferme de curcani Peneș Curcanul aparținând ...
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
 Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters.