România în Schengen – Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)

Poziţia unor state membre individuale nu afectează poziţia Comisiei Europene, care este că România, Bulgaria şi Croaţia au aşteptarea legitimă şi dreptul legal ca o decizie în sensul aderării lor la spaţiul Schengen să fie luată de statele membre, a declarat pentru AGERPRES purtătoarea de cuvânt a CE pentru afaceri interne Anitta Hipper.
AGERPRES - mie, 07 dec. 2022, 14:18
România în Schengen - Poziţia unor state membre nu afectează poziţia Comisiei Europene (purtătoare de cuvânt a CE)

Întrebată cum priveşte Comisia Europeană poziţia guvernului Olandei potrivit căruia România şi Croaţia pot fi acceptate în spaţiul Schengen, dar nu şi Bulgaria, Anitta Hipper nu a comentat acest aspect într-un email pentru Agerpres, dar a precizat că poziţia executivului comunitar exprimată în comunicarea din 16 noiembrie nu s-a schimbat.

„România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să participe la zona Schengen fără controale de frontieră. Poziţia statelor membre individuale nu afectează poziţia Comisiei. Aceasta este bazată pe evaluarea tuturor condiţiilor. Bulgaria, Croaţia şi România au fost evaluate cu succes şi au fost pregătite din punct de vedere tehnic în 2011 (Bulgaria şi România) şi respectiv 2019 (Croaţia)”, a menţionat Anitta Hipper în răspunsul către AGERPRES.

„Cele trei state membre au o aşteptare legitimă şi dreptul legal ca această decizie să fie luată. Facem apel la toate statele membre să susţină pe deplin procesul de aderare a României, Bulgariei şi Croaţiei la zona Schengen”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI din 8 decembrie figurează punctul „Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia. Agenda JAI mai putea suferi modificări doar în urma reuniunii COREPER (Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană) de miercuri dimineaţă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat însă miercuri că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie, afirmând că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...