România, încremenită de ger VIDEO

Gerul năprasnic a pus stăpânire pe România, care îngheaţă la propriu. Noaptea de luni a fost greu de suportat şi nici dimineaţa de marţi nu a fost mai bine. Temperaturile au coborât sub cele din prognoză, astfel că la Întorsura Buzăului au fost minus 29 de grade, la Braşov minus 24, iar la Bucureşti minus 22 de grade.
Economica.net - mar, 31 ian. 2012, 10:12

Românii au trecut cu greu şi peste noaptea de luni spre marţi, nu numai din cauza gerului ci şi din cauza faptului că viscolul a revenit în unele zone. În ţară multe şcoli şi grădiniţe au fost închise. De asemenea au fost închise câteva drumuri şi în Buzău, iar luni noaptea în Vrancea zeci de autoturisme şi TIR-uri au rămas blocate în nămeţi timp de câteva ore.

Pentru următoarele trei nopţi meteorologii nu au veşti bune. În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Muntenia, Oltenia şi în Maramureş minimele nocturne vor fi cuprinse între minus 27 de grade şi minus 17, iar temperaturile pe timp de zi vor fi sub semnul minusului în termometre. De asemenea în Dobrogea, în Bărăgan şi în Sudul Moldovei vântul va bate în rafale şi va avea viteze între 40 şi 50 de kilometri la oră, fapt care va intensifica senzaţia de frig.

Minus 14 grade s-au înregistrat la Câmpina în judeţul Prahova, atât de frig încât apa a îngheţat instantaneu. Iar oamenii abia au putut să-şi pornească maşinile.

Ger de crapă pietrele a fost şi la Iaşi. La minus 14 grade nici măcar maşinile nu au mai pornit la prima cheie. Conducătorii auto trebuie să se trezească cu cel puţin jumătate de oră mai devreme, dacă nu vor să întârzie la serviciu.

După miezul nopţii la Sibiu se înregistrau minus 19 grade, iar frigul era pătrunzător. Poliţiştii aflaţi în patrulare nu au fost lăsaţi la greu. Colegii lor de la secţii le-au dus ceai fierbinte. Luni noaptea, poliţiştii au căutat oameni ai străzii pentru a-i salva de ger, cazându-i în adăposturi special amenajate.

Şi în Baia Mare, zeci de oameni ai străzii au fost adunaţi şi duşi la adăposturi. Până la miezul nopţii, de pe străzile municipiului Baia Mare au fost ridicaţi 25 de oameni fără adăpost.

„Încercăm să prevenim decesul sau îmbolnăvirea acum când e ger persistent”, a declarat Dan Bucă, CJSU Maramureş.

Şi trenurile au rămas blocate în nămeţi. În judeţul Constanţa 15 călători au îndurat ore în şir frigul după ce locomotiva a rămas înţepenită în nămeţi. Troienele atingeau pe alocuri chiar şi doi metri. Cinci ore s-au chinuit lucrătorii să scoată locomotiva din zăpadă. Autorităţile au pus la dispoziţie două autocare pentru ca oamenii să ajungă la destinaţie.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...