România, între primele 20 de state din lume interesante pentru firmele din Kazahstan

Astăzi este ziua Kazahstanului. Despre relaţiile economice dintre România şi statul dinAsiacentrală, dar şi despre prezenţa firmelor kazahe în economia românească şi a celor româneşti în Kazahstan  într-un interviu cu Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România.
Economica.net - Dum, 16 dec. 2012, 15:17
România, între primele 20 de state din lume interesante pentru firmele din Kazahstan

Câte firme kazahe funcționează în România?

În România funcționează 13 întreprinderi româno-kazahstaneze, derulând activități în domenii ca fabricarea mobilei, comerț, confecții, producția de încălțăminte, dar și de medicamente. În Kazahstan sunt înregistrate 38 de societăți mixte kazahstanezo-române, care își desfășoară activitatea, în general, în sectorul de petrol și gaze. În orașul Aktau funcționează o serie de societăți mixte: Delta Spețstroi (domeniul construcțiilor), Casa de Comerț Kazahstan-România ”KazRom”, Imsat-Kazahstan (echipamente electrotehnice), Energosmart Kazahstan (inginerie electrică), și sunt înregistrate societățile mixte ” Mangystau joldary” și ”SC Videli SRL”, având ca obiect de activitate construcțiile civile și industriale, instalarea conductelor de petrol, gaz și apă, dar și prelucrarea industrială a materiilor prime cu scopul obținerii produselor finite.

 

Un eveniment semnificativ în relațiile economice kazahstanezo-române l-a reprezentat semnarea în iulie 2009, de către ”Casa de Comerț KazMunayGas”, subsidiara Companiei Naționale ”KazMunayGas”, a acordului de achiziționare a pachetului de 25% acțiuni rămase din ”Rompetrol Group NV” (”Rompetrol”).  Astfel, Compania Națională ”KazMunayGas” a devenit unicul proprietar al  companiei ”Rompetrol”, cu 100% din acțiuni.

În ce alte ramuri industriale în afară de cea petrolieră am mai putea vedea companii kazahe? Există deja proiecte investiționale concrete? Dacă da, oferiți vă rog câteva exemple.

În prezent, principalele direcții ale cooperării economico – comerciale kazahstanezo-român sunt reprezentate de sectoarele energetic, construcții de mașini, metalurgie, transport și logistică, dar și industrie ușoară.

După cum este cunoscut, în Kazahstan a fost aprobat un amplu program de dezvoltare a economiei cu accent major pe tehnologiile inovaționale. În acest context, aș vrea să subliniez că suntem interesați de colaborare nu numai în sectorul de petrol și gaze, dar și în agricultură, în proiecte de transport și infrastructură, în construcția de nave, medicină, tehnologii informaționale.

Există bune exemple de interacțiune în ramuri prioritare. Ofer doar câteva. Între ministerele educației și științei și cel al agriculturii din R. Kazahstan și compania românească ”Siveco” se derulează cu succes o cooperare în domeniul noilor tehnologii. În acest an, în cadrul Institutului pentru tehnologii maritime al Universității Caspice de stat pentru tehnologii și inginerie ”Ș. Esenov”, din orașul Aktau, s-a deschis o filială a Universității maritime din Constanța, care va pregăti specialisti în specializări prioritare și rare pentru Kazahstan.

Unul dintre cele mai importante instrumente de cooperare este Comisia Interguvernamentală kazahstanezo-român pentru cooperarea economico –comerciala si tehnico – științifica (CIG).

Pe lângă aceasta, în anul 2012 am fondat Consiliul de afaceri kazahstanezo-român condus de renumitul întreprinzător român G. Stoicu. S-au stabilit relații bune cu cercurile de afaceri din România.

Luând în considerare aceste aspecte, dar și obiectivele trasate, vom lucra în continuare cu partenerii noștri pentru extinderea sferei cooperării.

La ce nivel al importului în România de produse din Kazahstan vă așteptați în acest an, ținând cont că valoarea sa, în 2012, a fost de 2,2 miliade de euro, adică cu 68% mai mult? În afară de petrol, ce altceva importă România din Kazahstan?

Volumul schimburilor comerciale kazahstanezo-române în primele șase luni ale lui 2012 a fost de 1,439 miliarde dolari SUA (export – 1,418 miliarde, import – 21 milioane). În acest context, ne așteptăm la creșterea schimburilor comerciale în acest an. Avem premise bune pentru o astfel de creștere.

Conform concluziilor analizei realizate de agenția ”Kaznex Invest”, România, alături de statele CSI, intră în categoria celor 20 de state cu un înalt grad de atractivitate pentru promovarea produselor din Kazahstan. 

În legătură cu acest aspect, aș dori să subliniez că un impuls suplimentar pentru intensificarea cooperării comercial-economice și investiționale, și în particular, pentru indicatorii comerțului bilateral, va fi dat de planificata vizită kazahstaneză la nivel înalt, într-o perspectivă apropiată, prilej cu care se vor desfășura forumuri de afaceri cu participarea oamenilor de afaceri kazahstanezi.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, unul dintre motive fiind faptul că nu se mai organizează în perioada......
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...