1EUR = 4.8738 RON

Companii

România, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în ianuarie

Volumul comerţului cu amănuntul în România a urcat cu 11% în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2019, acesta fiind cel mai puternic ritm de creştere înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

04 mar, 2020 | Agerpres

Comparativ, în zona euro comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,7% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,1%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,2%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

În ianuarie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în România (11%), Ungaria (7,6%) şi Lituania (5,5%), singurele scăderi fiind în Belgia (minus 1,4%) şi Slovacia (minus 1%).

Conform datelor Eurostat, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,6% în zona euro şi cu 0,5% în UE, în ianuarie comparativ cu luna precedentă. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 1,9%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,7%.

Cele mai mari creşteri lunare în ianuarie au fost raportate în Slovenia (5,6%), Portugalia (4,2%) şi România (3,5%), iar cel mai semnificativ declin în Belgia (minus 2,4%), Irlanda (minus 1,7%) şi Malta (minus 0,7%).

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, în România, a crescut în ianuarie cu 11,1%. Cel mai mare avans l-au avut vânzările de carburanţi - INS

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în ianuarie 2020, comparativ cu aceeaşi lună din 2019, atât ca serie brută, cu 11,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,4%, informează Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea pe serie brută s-a datorat avansurilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,9%), vânzările de produse nealimentare (+11,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,6%).

Majorarea de 9,4% pe serie ajustată a fost determinată de creşterile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,6%) şi vânzările de produse nealimentare (+9,3%).

Pe de altă parte, comparativ cu luna precedentă, în ianuarie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută cu 21%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 3,5%.

Evoluţia, ca serie brută, s-a datorat diminuărilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-24,7%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-22,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,2%).

Creşterea, ca serie ajustată, a fost rezultatul majorărilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%), vânzările de produse nealimentare (+3,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,5%).


 

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO