România, locul 57 din 178 în clasamentul mondial al libertăţii economice

România înregistrează un scor al libertăţii economiei de 66,6 puncte, cu 1,1 puncte mai bine decât anul trecut, care o plasează pe locul 57 în clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicităţii marţi de Heritage Foundation, o reputată organizaţie de analiză economică din Washington.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 15:34
România, locul 57 din 178 în clasamentul mondial al libertăţii economice

Conform Index of Economic Freedom pe 2015, România se clasează pe locul 27 din cele 43 de state din regiunea Europei, iar scorul său total este mai mare decât media globală. Potrivit Heritage Foundation, scorul României s-a îmbunătăţit datorită progreselor realizate la capitolele corupţie, libertatea muncii şi gestionarea cheltuielilor guvernamentale, care au contracarat o anumită scădere a libertăţii afacerilor.

‘Începând din 2011, libertatea economică din România s-a îmbunătăţit cu aproape două puncte. Progresele realizate la şase din cele 10 criterii ale libertăţii economice includ câştiguri semnificative în reducerea corupţiei şi relaxarea reglementărilor în domeniul muncii. În Indexul pe 2015 România are cel mai mare scor al libertăţii economice înregistrat vreodată’, se arată în raportul Heritage Foundation.

România se situează în faţa unor state precum Portugalia, locul 64, Franţa, locul 73, sau Italia, locul 80, dar este depăşită de ţări precum Bulgaria, locul 55, Ungaria, locul 54, Macedonia, locul 53, Slovacia, locul 50, Polonia, locul 42, sau Cehia, locul 24.

Şi în acest an, Hong Kong se situează pe prima poziţie, cu un scor de 89,6 puncte, în scădere cu 0,5 puncte faţă de anul trecut. Urmează în ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Elveţia, Canada, Chile, Estonia, Irlanda şi Mauritius.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei.

La coada clasamentului se situează Coreea de Nord, locul 178, cu un scor de 1,3 puncte, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudanul, Siria şi Libia nu au primit un calificativ.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...