România, locul 6 în Europa, după numărul de joburi create în 2015 prin investiţii străine directe – studiu E&Y

România se situează pe locul 6 în Europa cu peste 12.000 de joburi nou create prin investiţii străine directe (ISD) în 2015, marcând o creştere de 17% faţă de anul anterior, potrivit unui studiu Erns&Young.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 08:38
România, locul 6 în Europa, după numărul de joburi create în 2015 prin investiţii străine directe - studiu E&Y

Investiţiile străine directe în Europa au atins un maximum istoric, cu 5.083 de proiecte ISD în 2015 (creştere anuală de 14%), generând 217.666 de noi locuri de muncă (o creştere de 17%), conform studiului EY ‘European attractiveness survey 2016’.

Europa de Vest continuă să fie cea mai atrăgătoare destinaţie pentru investiţii străine directe din Europa, cumulând 77% din toate proiectele ISD. Marea Britanie, Germania şi Franţa deţin împreună puţin peste jumătate (51%) din proiectele ISD înregistrate în tot spaţiul european.

În ceea ce priveşte locurile de muncă nou create, Europa Centrală şi de Est a generat jumătate (50%) din numărul total de joburi, în contextul în care această regiune a atras 69% din proiectele ISD din sectorul de producţie.

Cu toate acestea, în pofida unui an 2015 pozitiv pentru investiţiile ISD în Europa, provocările de natură geopolitică şi macroeconomică ataşate Brexit-ului au potenţialul de a afecta intenţiile de investiţii în viitorul apropiat.

‘În ciuda unui mediu de afaceri incert şi a unei game largi de riscuri geopolitice, investitorii au văzut în continuare Europa ca pe o locaţie relativ sigură. Punctele forte ale Europei constau în infrastructura digitală şi logistică, în forţa de muncă calificată şi într-un mediu stabil din punct de vedere al legilor şi reglementărilor. Incertitudinea privind viitorul relaţiilor comerciale dintre UK şi UE va încetini investiţiile în anumite industrii, atât în regat, cât şi pe continent. Afluxul de capital către Marea Britanie este posibil să scadă, lira sterlină va rămâne într-o poziţie mai slabă, iar activitatea de IPO şi M&A va încetini de asemenea. Schimbările majore legate de comerţ, piaţa muncii şi politici publice nu vor avea loc peste noapte. Companiile au răgazul de face deja planuri pe termen lung pentru a întâmpina toate aceste provocări’, a explicat Bogdan Ion, country managing partner EY România.

Proiectele intra-europene au continuat să domine activitatea ISD, cu 2.751 de investiţii near-shore, reprezentând 54% din numărul total de proiecte şi cu 108.543 de locuri de muncă nou create. Din afara Europei, SUA conduc în topul investiţiilor străine directe în Europa cu 1.193 de proiecte şi 58.437 de locuri de muncă nou create – fiind principala ţară de la nivel global care investeşte în Europa. În sectorul financiar şi al serviciilor pentru afaceri, SUA au generat 558 de proiecte şi 22.425 de noi locuri de muncă.

Asia şi-a intensificat de asemenea activitatea în Europa, cu 735 de proiecte ISD şi 37.215 de locuri noi de muncă generate în 2015. China este cel mai mare investitor asiatic din Europa, cu 238 de proiecte (creştere de +2%) şi 8.917 de noi locuri de muncă.

Londra metropolitană se situează pe primul loc în clasamentul zonelor urbane, din punct de vedere al numărului de proiecte ISD atrase în 2015, deţinând 406 din cele 1.065 de proiecte ISD din Marea Britanie, urmată de zona metropolitană Paris, cu 159 de proiecte ISD.

Munchen-ul şi regiunea Bavaria s-au evidenţiat ca zonele urbane cu cea mai rapidă creştere pentru investitori în 2015, cu o creştere de 134% faţă de anul anterior, urmată de Berlin.

Londra a fost din nou considerată cel mai atrăgător oraş european, urmat de Paris, care şi-a îmbunătăţit în mod remarcabil atractivitatea cu 14% faţă de anul anterior. Conform declaraţiilor investitorilor, top 10 oraşe preferate pentru investiţii FDI include trei oraşe germane – Berlin, Frankfurt şi Munchen – precum şi două oraşe spaniole – Barcelona şi Madrid. Roma apare ca nou intrat în Top 10 oraşe în acest an, cu o creştere de 5% a atractivităţii pentru ISD faţă de anul trecut.

‘O bună parte din discuţia privind Brexit-ul se axează pe viitorul statut al Londrei, ca important centru financiar european. Este puţin probabil ca baza legală pe care operează sectorul financiar din Londra să se schimbe fundamental, ea fiind construită pe însăşi legislaţia UE. În cazul puţin probabil în care oraşul nu va păstra echivalenţa cu cadrul legislativ al uniunii, Dublin pare a fi principala destinaţie pentru companiile de servicii financiare care doresc să îşi păstreze accesul la Piaţa Unică. Capitala Irlandei reprezintă în acest moment una dintre cele mai atractive alternative pentru Londra’, adaugă Bogdan Ion.

Atractivitatea sectorului de producţie european rămâne intactă, atrăgând 49% din proiectele ISD şi 62% din locurile de muncă nou create. În cadrul sectorului de producţie, creşterea ISD a fost înregistrată în Polonia (117 proiecte, +34%), Turcia (105 proiecte, +52%), Ungaria (69 proiecte, +103%), Serbia (51 proiecte, +76%) şi România (51 proiecte, +21%).

Germania a luat locul Marii Britanii ca destinaţia cea mai atractivă pentru proiecte de transport şi comunicaţii (81 proiecte, +72%), în vreme ce Marea Britanie a surclasat Germania în termeni de destinaţie preferată pentru proiecte de retail şi turism (43 proiecte, +26%) în anul 2015. Sectorul auto a alimentat creşterea din zona de producţie în Ungaria şi Polonia, în vreme ce producţia de maşini şi echipamente a dominat investiţiile în Turcia, Serbia şi România.

Te-ar mai putea interesa și
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet,......
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...