România mai are de recuperat 868 de milioane de dolari şi 1,4 miliarde de ruble de la ţările împrumutate de Ceauşescu

Statul român avea de recuperat, la jumătate anului trecut, 868 de milioane de dolari şi 1,4 miliarde de ruble transferabile, “provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989”, potrivit unui raport al Ministerului de Finanţe.
Economica.net - Dum, 21 mai 2017, 06:31
România mai are de recuperat 868 de milioane de dolari şi 1,4 miliarde de ruble de la ţările împrumutate de Ceauşescu

România mai are de primit bani de la 13 ţări, potrivit raportului Finanţelor, care grupează ţările în trei mari categorii: ţări debitoare ale căror datorii în dolari SUA au fost reglementate şi care plătesc sau vor să o facă, ţări debitoare ale căror datorii în dolari nu au fost încă negociate  în vederea reglementării, şi o a treia situaţie, în care se află doar Cuba, singura care are datorii în ruble transferabile, dar pe care nu vrea să le plătească şi nu există în acest moment vreo negociere pentru reglementarea situaţiei. În acest ultim caz, este incertă şi suma, pentru că cele 1,43 miliarde de ruble transferabile pe care le datorează Cuba nu se ştie exact cât ar valora, dat fiind că moneda nu mai există.

Din cele 868 de milioane de dolari, 627 sunt datorii ale ţărilor debitoare cu care România a reglementat datoriile, iar plăţile sunt în derulare, chiar dacă statul român a renunţat la mare parte din sumele la care avea dreptul, acordate iniţial. Aici intră Irakul, Coreea de Nord, Congo, Guineea şi Mozambicul. Cea mai mare parte a datoriei – 612 milioane de dolari, revine Irakului. România a semnat, încă din 2005, un acord de ştergere a 80% din datoria Irakului, în cadrul discuţiilor Clubului de la Paris, iar statul arab va plăteşte restul, în tranşe, până în 2028. Finanţele spun că, din datoria de 977 de milioane de dolari care a mai rămas, Irakul a plătit deja 364 de miloane de dolari.

În lista celorlalte state debitoare, ale căror datorii nu au fost încă negociate în vederea reglementării, sunt şase state, Sudanul, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia şi Tanzania, ale căror datorii totale se ridică la 241 de milioane de dolari. Cel mai mult avem de recuperat de la Sudan (169 de milioane) şi Libia (45,5 milioane), ţări măcinate de conflicte interne.

În ceea ce priveşte datoria Cubei, situaţia este în coadă de peşte, pentru că statul american nu vrea să reglementeze situaţia creanţelor istorice în ruble convertibile, monedă oricum scripturală în timpul perioadei comuniste şi care nu mai există. Dintre fostele state comuniste, Cuba a ajuns la un acord doar cu Slovacia şi cu Rusia, în acest ultim caz fiind anulată 90% din datoria de 35 de miliarde de dolari. Finanţele spun că la nivelul Executivului de la Bucureşti există în curs de elaborare un memorandum, care să indice căile de reglementare a acestei datorii.

Vedeţi ataşat situaţia negocierilor cu fiecare ţară în parte pentru recuperarea datoriei

Sursă foto: Pinterest.com

Te-ar mai putea interesa și
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
CNCAV: O nouă tranşă de 224.640 doze de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în ţară
O nouă tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech constând în 224.640 doze va sosi luni, 8 martie, în România, vaccinurile urmând a fi livrată pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni,...
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Alte 3.288 cazuri noi de infectare cu coronavirus, în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.288 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
INS: Transportul aerian de pasageri a scăzut cu 69% în 2020
Numărul persoanelor care au optat pentru transportul aerian de pasageri a scăzut anul trecut cu 69%, de la 23.193.300 pasageri ...
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Softrans ieftinește cu aproape 40% biletele la trenurile către Constanța
Operatorul privat de transport feroviar Sofrans va introduce trenuri către Constanța în mai puțin de două luni, iar ...