România nu a înregistrat nicio tranzacţie imobiliară semnificativă în trimestrul al doilea

România nu a înregistrat nicio tranzacţie imobiliară semnificativă în al doilea trimestru din acest an, dificultăţile de obţinere a finanţării, dar şi percepţia investitorilor vizavi de gradul de risc al pieţei locale contribuind la această situaţie.
Economica.net - mie, 03 iul. 2013, 10:19
România nu a înregistrat nicio tranzacţie imobiliară semnificativă în trimestrul al doilea

Astfel, că la finele lunii iunie, valoarea tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale – birouri, spaţii de retail, industriale – a rămâs la 116 de milioane de euro, nivel înregistrat la sfârşitul lunii martie.

Trimestrul al doilea a fost şi anul trecut sărac în tranzacţii cu proprietăţi imobiliare, fiind înregistrat un volum de doar 25 de milioane de euro. La nivelul primului semestru, în acest an a fost consemnată o scădere de uşoară, având în vedere că în perioada ianuarie-iunie 2012 valoarea tranzacţiilor a fost de 123 milioane de euro.

Consultanţii sunt optimişti în ceea ce priveşte sectorul investiţiilor imobiliare însă mai ales pentru sfârşitul anului.

„Sunt câteva tranzacţii în curs, care se vor închide probabil spre sfârşitul anului. Motivele pentru care nu s-au închis tranzacţii semnificative în trimestrul al doilea sunt cele clasice şi arhicunoscute pentru această perioadă: mediul macroeconomic fragil, România văzută ca o piaţă cu grad ridicat de risc, puţini cumpărători activi, dificultăţile de obţinere ale finanţărilor bancare, diferenţe de preţ semnificative între aşteptările vânzătorilor şi ofertele cumpărătorilor, puţine produse de investiţii de calitate instituţională, rate de neocupare destul de mari şi durate de închiriere scurte, etc”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Marius Grigorică, senior business analyst – investment department DTZ Echinox.

Mai mult, în cazul activelor imobiliare scoase la vânzare de către bănci, procesul de vânzare este îngreunat şi de gradul scăzut de flexibilitate al acestora.

Însă în timp ce proprietarii de proiecte imobiliare abia au reuşit să strângă 100 de milioane de euro din vânzarea acestora, în total în Europa Centrală şi de Est în primele cinci luni ale acestui an au fost încheiate tranzacţii de 3,7 miliarde de euro, cu 30% mai mari decât în primele şase luni din 2012, potrivit CBRE.

Rusia a atras 2,5 miliarde de euro, în timp ce Polonia a înregistrat tranzacţii de circa 750 de milioane de euro.

În perioada analizată, au fost încheiate zece tranzacţii de peste 100 de milioane de euro în Europa Centrală şi de Est, confirmând cererea investitorilor pentru achiziţii substanţiale.

Cea mai mare tranzacţie în acest an în România a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din Bucureşti de la compania americană AIG/Lincoln şi omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzacţiei a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul şi celei mai mari tranzacţii din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timişoara.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...