România nu are ingineri şi muncitori calificaţi care să ştie meserie – studiu Manpower

Inginerii bine pregătiţi, muncitorii calificaţi şi reprezentanţii de vânzări care fac foarte bine aceste meserii sunt cel mai greu de găsit acum, în România, potrivit ediţiei din acest an a studiului Manpower, realizat la nivel mondial.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 21:01
România nu are ingineri şi muncitori calificaţi care să ştie meserie - studiu Manpower

Lipsa competenţelor tehnice ale candidaţilor care au pregătire formală în domeniu, necesare pentru respectivele poziţii este principalul motiv invocat de angajatori pentru neocuparea posturilor. Lipsa de experienţă şi aşteptările salariale ale candidaţilor care aplică pentru aceste poziţii sunt următoarele motive pentru care posturile rămân neocupate, dar într-o măsură semnificativ mai mică, arată studiul.

Studiul ManpowerGroup privind deficitul de talente la nivel mondial se realizează anual şi radiografiază domeniile, departamentele în care angajatorii nu reuşesc să facă angajări, posturile cel mai greu de ocupat şi cei mai vânaţi candidaţi.
Studiul privind deficitul de talente 2012 a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 38,000 de angajatori din 41 de ţări şi teritorii la nivel global. Studiul se realizează anual şi se află la cea de-a şaptea ediţie. Au fost realizate 38,077 de interviuri telefonice cu angajatori din trei regiuni, pe parcursul trimestrului al doilea din 2012, dintre care 10,232 de interviuri în America, 8,786 – în regiunea Asia Pacific şi 19,059 de interviuri  în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA).
Ediţia din 2012 a studiului Manpower arată că peste o treime dintre angajatorii intervievaţi la nivel mondial nu găsesc oameni care să ocupe posturile deschise.

Inginerii şi muncitorii calificaţi, bine pregătiţi sunt cel mai greu de găsit în România

Inginerii sunt cel mai greu de recrutat acum de angajatorii din România, arată studiul. Muncitorii calificaţi şi reprezentanţii de vânzări urmează în clasamentul celor mai greu de găsit candidaţi pe piaţă. Atenţie, însă! E vorba de oamenii care fac aceste meserii foarte bine, care sunt performeri în domeniile menţionate, nu de cei care au specializări „pe hârtie” în aceste zone.

Iată top 10 specialişti care sunt cel mai greu de angajat acum în România:

Inginerii;
Muncitorii calificaţi;
Reprezentanţii de vânzări;
Operatorii de producţie;
Personalul IT;
Tehnicienii;
Personalul contabil/financiar;
Şoferii;
Bucătarii;
Personalul administrativ/de suport.

45% din angajatorii din România au în 2012 nu reuşesc să găsească oameni potriviţi pentru toate poziţiile deschise în firmă, faţă de 53% în 2011, mai atată studiul.

La nivel mondial, muncitorii calificaţi sunt cel mai greu de recrutat.

Dacă ne raportam la nivel mondial, muncitorii calificaţi sunt cel mai greu de găsit pe piaţă. Cu un an în urmă, ei ocupau a treia poziţie în topul celor mai greu de recrutat candidaţi, potrivit studiului Manpower.

Ce se întâmplă în lume cu posturile cel mai greu de ocupat

Japonezii nu găsesc pe piaţa muncii oameni specializaţi în IT şi inginerie, care să aibă competenţe de comunicare şi relaţionare, arată studiul.
În America, inginerii sunt cel mai greu de găsit.
Angajatorii din regiunea Asia Pacific spun că nu reuşesc să recruteze reprezentanţi de vânzări.
În regiunea Europa, Orientul Mijlociu, Africa (EMEA), muncitorii calificaţi sunt cel mai greu de găsit acum pe piaţa muncii.

Principalul motiv invocat de angajatorii din regiunea EMEA pentru care nu reuşesc să ocupe poziţiile vacante este lipsa de competenţe tehnice a candidaţilor, necesare pentru respectivele poziţii. Chiar şi în Spania, unde rata şomajului a atins 23%, deficitul de competenţe tehnice este menţionat de aproape şase din zece angajatori ca principalul motiv pentru care poziţiile rămân neocupate.
Al doilea motiv invocat de angajatorii din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, Africa se referă la indisponibilitatea candidaţilor pe piaţă, urmată de lipsa  de experienţă a acestora.
Totuşi, angajatorii din România, Suedia şi Turcia sunt foarte puţin afectaţi de indisponibilitatea candidaţilor pe piaţă.
Pe de altă parte, angajatorii din Ungaria şi Turcia spun că deficitul de candidaţi cu experienţă ca principalul motiv pentru poziţiile rămase neocupate.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...