România nu-şi mai poate asigura consumul de electricitate din producţia internă luni dimineaţa. Cel mai mult importăm din Ucraina. Explicaţiile

Producţia naţională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul ţării luni dimineaţă, astfel că România este nevoită să importe mai multă energie, potrivit datelor în timp real postate pe site-ul Transelectrica.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 08:12
România nu-şi mai poate asigura consumul de electricitate din producţia internă luni dimineaţa. Cel mai mult importăm din Ucraina. Explicaţiile

UPDATE 13.50 Ministerul Energiei: S-a ajuns la importuri din cauza preţului mai mic

Ministerul Economiei precizează că importurile de energie de azi nu au apărut pentru că România nu are avea suficientă capacitate de generare de energie electrică, ci pentru că preţutile de import sunt mai mici decât cele de la noi. Iată, intergral, poziţia Ministerului

„Romania nu inregistreaza probleme in asigurarea necesarului de energie din productia interna: exista suficiente unitati de productie si stocuri de combustibili pentru acoperirea intregului necesar de consum al tarii, Romania inregistrand inclusiv disponibilitati pentru export (de ex., azi noapte, Romania a exportat in intervalul 3, circa 483 de MWh/h).
Importul de energie electrica din data de 13 februarie 2017 inregistrat in intervalul 9 s-a realizat prin intermediul pietei pentru ziua urmatoare, cuplata cu pietele din Ungaria, Cehia si Slovacia.

Mecanismul care sta la baza functionarii pietei cuplate este bunastarea sociala a consumatorilor finali: acestia trebuie sa aiba acces la cea mai ieftina energie disponibila.

In intervalul sus amintit, energia vanduta in Romania se situa la un pret mai mare decat energia provenita din cuplare (circa 74 de euro / MW – pret Romania fata de circa 71 de euro MW, pret piata pentru ziua urmatoare cuplata) .
Ca atare, importul realizat in acest interval orar a fost unul in interesul consumatorului final din Romania.
Reamintim cu aceasta ocazie ca inclusiv in momentele de varf de iarna in care Romania a inregistrat consumuri istorice de energie, tara noastra a produs circa 10.000 – 11000 MW/h asigurand nu doar necesarul intern ci si cantitati pentru export (circa 1000 -1500 MW/h), Romania fiind un factor de echilibru in regiune”

Astfel, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producţia totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferenţa fiind de 475 de MW.

Cele mai mari cantităţi importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) şi Serbia (125 de MW). Cu Bulgaria, România are un sold negativ, respectiv exporturile sunt mai mari decât importurile.

Producţia naţională era asigurată de cărbune – 2.642 de MW, hidrocentrale – 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă – 1.370 de MW, turbine eoliene – 123 de MW, panouri fotovoltaice – 199 de MW, biomasă – 47 de MW.

Puteţi vedea mai jos situaţia echilibrului energetic al României la ora 10.25:

„Faptul că importăm la un moment dat mai multă energie decât exportăm nu înseamnă că avem o problemă în a nu ne putea asigura consumul energetic. Vorbim de cantităţi mici importate, sub 3%, 350 de MW raportaţi la 9000 MW, cât este consumul României. Până la 8 dimineaţa România exporta mai multă energie decât importa. De la ora 8 importurile au depăşit exporturile, dar vorbim despre cantităţi foarte mici. Adică consumăm mai multă energie decât producem, însă asta nu înseamnă că România este în criză mai ales că noi, în ultima perioadă, mai mult am exportat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energie, în prezent consultant în cadrul Deloitte.

Acesta spune că la această oră avem o cantitate de energie pe centralele eoliene aproape de zero, indisponibilitate pe producţie la centrală de capacitate mare de la Brazi, deţinută de Petrom, din cauza unor probleme tehnice.

„De asemenea, avem rezerve scăzute de apă în lacurile de acumulare şi de astăzi a mai intrat în revizie programată o hidrocentrală. O altă cauză ar putea fi aceea că preţul la energie electrică cumpărată să fie mai mic şi să preferăm să cumpărăm mai ieftin decât să producem mai scump. Date despre preţuri le are ANRE. Nu este o dramă, fiindcă nu sunt cantităţi foarte mari. Consumul în această perioadă este cel normal pentru o perioadă de iarnă şi vorbim acum de un consum care este pe vârful de sarcină”, a adăugat Nicolescu.

Te-ar mai putea interesa și
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci din India, care conducea de opt luni de zile un fals comisariat de poliţie aflat la 500 de metri distanţă de domiciliul şefului poliţiei municipale, a fost destructurată şi......
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi că alocă nouă aeronavă bazei din Iași. Noua aeronavă Airbus A321neo ...
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franţa se delimitează categoric de interesul manifestat de Germania, Spania, Portugalia şi de Comisia Europeană asupra ...
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank a anunțat joi că acordă o linie de credit de 15 milioane de euro pentru finanțarea activității curente a unuia ...