România, pe locul 19 în UE la numărul de infringementuri în derulare la finalul lui 2011

România se afla la finalul anul 2011 pe locul 19 în clasamentul statelor UE din punctul de vedere al procedurilor de infringement declanşate, cu 47 de dosare în derulare, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicităţii vineri la Bruxelles.
Economica.net - vin, 30 nov. 2012, 17:13
România, pe locul 19 în UE la numărul de infringementuri în derulare la finalul lui 2011

În general, rezultatele statelor membre în aplicarea legilor UE s-au ameliorat în 2011, numărul procedurilor de infringement deschise fiind în scădere cu 15% faţă de anul precedent, respectiv 1.775 faţă de 2.100, conform celui de al 29-lea raport anual privind monitorizarea aplicării reglementărilor UE. Potrivit CE, scăderea numărului cazurilor de infringement s-ar datora folosirii unor mecanisme care permit rezolvarea unor chestiuni fără declanşarea procedurii legale de încălcare a legii UE, precum EU Pilot sau SOLVIT.

Mediul, transportul, piaţa internă şi serviciile sau taxele sunt domeniile cele mai predispuse încălcării legislaţiei UE, în prezent reprezentând 60% din toate cazurile de infringement. Statele UE cu cele mai multe infringementuri sunt Italia (135), Grecia (123) şi Belgia (117). Ca şi în 2010, Letonia este ţara cu cele mai puţine infringementuri, numai 23 de cazuri, urmată de Estonia, Lituania şi Malta, cu câte 36 fiecare.

Ca şi în anii anteriori, implementarea târzie de către statele membre a directivelor UE nu s-a ameliorat. Până la finalul lui 2011, au fost deschise cu 62% mai multe infringementuri decât în anul precedent pentru implementarea cu întârziere a legislaţiei UE. Statele membre cu cele mai multe infringementuri pentru implementarea cu întârziere a legislaţiei UE sunt Polonia (46), Cehia (41) şi Belgia (40), în timp ce Irlanda (11), Letonia (12) şi Danemarca (13) au înregistrat cele mai bune rezultate din acest punct de vedere.

Pentru a descuraja implementarea târzie, Comisia a utilizat pe deplin sistemul de sancţiuni introdus în baza Tratatului de la Lisabona, nouă cazuri fiind deferite Curţii de Justiţie a UE cu solicitarea de penalităţi financiare. Este vorba de câte trei cazuri pentru Germania şi Polonia şi câte unul pentru Austria, Grecia şi Italia.

În 2011, au fost înregistrate 3.115 plângeri din partea publicului, cele mai multe sesizări ale cetăţenilor vizând mediul şi piaţa internă (de exemplu libertatea serviciilor şi recunoaşterea reciprocă a calificărilor profesionale) şi legile privind libertăţile fundamentale. De asemenea, cele mai multe plângeri venite din partea publicului s-au înregistrat în Italia (386), Spania (306) şi Germania (263).

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru, a venit de la Bruxelles cu un to-do list în care au fost......
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul Muncii
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul ...
Reforma pensiilor speciale pe care va trebui să o reluăm presupune mai multe lucruri, printre care și o creștere a vârstei ...
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel cu care vinde populației
Gigantul Hidroelectrica a ieșit iar în piață să cumpere energie electrică de la alții. La preț mai mare decât cel ...
Hidroelectrica, firma de stat care este cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit în piață ...
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
România, între Uzbekistan și Kenya la investiții în telecomunicații. Cât au pompat giganții telecom anul trecut
Sectorul telecomunicațiilor este esențial pentru comunicarea modernă, dar și dezvoltarea economică, permițând orice, ...