România, pe locul 4 la producţia de maşini în rândul ţărilor Europa Centrală şi de Est

România se situa, la sfârşitul anului 2013, pe locul patru în topul ţărilor emergente din Europa în privinţa producţiei de vehicule, cu 410.997 de unităţi, în timp ce la numărul de angajaţi din industrie ocupa locul al treilea, cu 117.000 de persoane, reiese dintr-o statistică EU Cluster Observatory, prezentată recent în cadrul unui forum dedicat industriei auto şi aeronautice, organizat la Budapesta.
Economica.net - vin, 08 aug. 2014, 07:58
România, pe locul 4 la producţia de maşini în rândul ţărilor Europa Centrală şi de Est

În ţările din Europa Centrală şi de Est /ECE/ s-au produs, anul trecut, peste 3,5 milioane de vehicule, sectorul implicând 575.000 de angajaţi şi o contribuţie cu aproape 10% la Produsul Intern Brut /PIB/ al ECE.

Din graficul prezentat în cadrul evenimentului de specialitate reiese faptul că, la nivelul anului 2013, Republica Cehă deţinea supremaţia la producţia de vehicule, cu 1.132.931 de unităţi produse, urmată de Slovacia (975.000 unităţi), Polonia (583.258) şi România (410.997).

În ceea ce priveşte producţia de vehicule pe cap de locuitor, România se situa pe ultimul loc în topul celor şapte ţări analizate, cu 16 maşini.

Pe primele şase locuri s-au clasat Slovacia (167 vehicule/cap de locuitor – cel mai ridicat nivel din lume), Republica Cehă (112), Slovenia (64), Ungaria (22), Polonia şi Austria (câte 17).

Potrivit sursei citate, România s-a clasat pe podium (locul 3) pe segmentul numărului de angajaţi din industria auto, cu 117.000 de persoane, după Polonia, cu 149.000 de angajaţi, şi Republica Cehă (140.000). Cei mai puţini angajaţi în industria de profil erau în Bulgaria, cu 10.000 de persoane.

În privinţa numărului de uzine de asamblare automobile şi producţie de motoare, Polonia (cu 14), Cehia (11) şi Austria (6) erau pe primele locuri, în timp ce România împărţea poziţia a cincea cu Slovacia (3 uzine).

În România erau înregistrate, în 2013, peste 900 de companii care activau în industria auto, inclusiv Ford şi Dacia, se menţionează în statistica EU Cluster Observatory.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...