România, pe locul patru în Europa la scumpirea serviciilor de sănătate. Serviciile medicale s-au scumpit cu 15% anul trecut. Anul acesta cu 10%

În anul 2018, „inflația medicală" a fost de 15%, de peste trei ori mai mult comparativ cu rata inflației generale (4,6%), consemnată la nivel național, potrivit unui studiu realizat de Mercer Marsh Benefits pe baza informaţiilor furnizate de companiile de asigurări care vând asigurări de sănătate. În restul Europei, costurile medicale au crescut cu 0,5%, până la o medie de 8,1%.
Gabriela Ţinteanu - joi, 13 iun. 2019, 18:31
România, pe locul patru în Europa la scumpirea serviciilor de sănătate. Serviciile medicale s-au scumpit cu 15% anul trecut. Anul acesta cu 10%

Costurile serviciilor medicale, de la analize de sânge, ecografii, tomografii, RMN sau radiografii, şi până la banalul exudat faringian care trebuie făcut înainte de a duce copilul la grădiniţă sau la şcoală, s-au scumpit pe parcursul anului trecut. Este impropriu să spunem că s-au scumpit doar la clinicile private deoarece, mai nou, toate aceste servicii sunt oferite de clinicile private chiar dacă o parte din ele sunt decontate de stat prin Casa de Asigurări.

Potrivit informațiilor furnizate pentru Mercer Marsh Benefits (MMB) de companiile de asigurări din România care au luat parte la studiu, în anul 2018, inflația medicală s-a menținut la 15%, de aproape trei ori mai mult comparativ cu rata inflației generale, consemnată la nivel național, care a fost de 4,6%. Mai exact, serviciile de sănătate au ajuns să coste cam tot atât cât în Uniunea Europeană, unde inflaţia generală a fost de 1,8%, faţă de o inflaţie medicală de 8,1%.

Astfel, studiul MMB precizează: „În Europa, inflația medicală a crescut în anul 2018 cu 0.5 puncte procentuale până la o medie consemnată anul trecut de 8,1%. Din perspectiva creșterii costurilor cu serviciile medicale, România ocupă locul 4 dintre țările Europene, după Ucraina (+23,5%), Ungaria (19,2%) și Turcia (+15,5%). Studiul MMB anticipează pentru România un nivel de 10% a inflației medicale în 2019, în scădere de la valoarea de 15% în 2018″.

La nivel global costurile cu serviciile medicale consemnează un ritm de creștere de 3 ori mai mare comparativ cu rata inflației. Din acest punct de vedere, în România inflația medicală păstrează aceeași proporție (de 3 ori mai mare decât rata inflației), dar prognoza pentru 2019 este optimistă raportat la țările din Europa: estimările asigurătorilor indică o scădere a indicatorului menționat de la 15% în 2018 la 10% în acest an.

„Cu toate că la nivel global costurile serviciilor medicale continuă să crească, iar majoritatea asigurătorilor consideră că nivelul inflației medicale fie va stagna fie va crește, piața din România anticipează o diminuare a nivelului inflației medicale de la 15% în 2018 la o valoare de 10% în acest an. Ca si trend de scadere, aceasta este cea mai optimistă estimare dintre țările europene și un semn cu privire la reașezarea pieței, în contextul în care anul trecut a fost marcat de o creștere fără precedent a costurilor cu serviciile medicale private din România, pe fondul modificărilor legislative care au avut loc.

Încurajăm companiile care acordă beneficii medicale pentru angajați să implementeze programe care să țină cont de perspectiva optimizării costurilor și, în același timp, să ia în considerare obiectivele care țin de motivarea angajaților. Angajatorii trebuie să evalueze toate opțiunile pentru a maximiza efectele planurilor de beneficii pe care le acordă angajaților.”, a declarat Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits Romania.

Bolile de inimă, nutriţie şi cele mentale vinovate în cea mai mare măsură de aceste scumpiri

Potrivit studiului citat, cele mai importante cauze la nivel global ale creșterii costurilor cu serviciile medicale sunt afecțiunile metabolice și cardiovasculare, afecțiunile legate de nutriție și cele emoționale/mentale.

Din perspectiva impactului produs de furnizori în creșterea costurilor medicale, 29% din creștere este determinată de costurile cu furnizorii din industria farmaceutica , 23% din creştere este determinată de noile proceduri pentru determinarea diagnosticurilor, 18% de neoptimizare în prescrierea tratamentelor și 9% de prelungirea duratei de spitalizare.

Ca răspuns la creșterea costurilor medicale, s-a dublat numărul de asigurători care investesc în inițiative orientate către optimizarea accesului asiguraților la serviciile medicale potrivite. La nivel global, 29% dintre asigurători nominalizează această opțiune de investiții ca prioritate strategică.

În plus, 63% dintre asigurătorii care au răspuns în cadrul studiului afirmă că investesc în educarea consumatorilor, în instrumente și facilități care conduc la un comportament sănătos, orientat pe prevenție din partea asiguraților. La nivel global, 78% dintre asigurători iau în considerare sau au implementat deja sisteme de consultații medicale on-line.

Analiza sintetizează evaluarea din partea asigurătorilor a modului în care starea de sănătate, furnizorii de servicii medicale și obiceiurile de consum influențează costurile. În același timp, studiul acoperă și detaliile cu privire la măsurile pe care asigurătorii le implementează.

Te-ar mai putea interesa și
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor privind un blocaj în aprovizionarea pe Marea Neagră
Grâul s-a ieftinit la Bursa din Chicago, unde se stabilește prețul global de referință, ca urmare a diminuării temerilor ...
Cotaţiile la grâu au înregistrat cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul atenuării temerilor privind problemele de aprovizionare din Marea Neagră, transmite Bloomberg,......
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife a cumpărat spitalul Euromedica Baia Mare
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, își continuă consolidarea în zona Ardealului ...
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Rectificarea bugetară va fi una pozitivă, ca urmare a unui plus la buget de 10,4 miliarde de lei – surse Agerpres
Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit în şedinţa de marţi că proiectul de rectificare bugetară, care va fi una ...
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș: Makyol a început lucrările pentru organizările de șantier
Primele utilaje au început lucrul pe Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13), anunță marți reprezentanții Direcției Regionale ...