România, pe locul trei în topul ţărilor UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în martie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 1,3% în martie, în creştere faţă de 0,9% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 1,3% la 1,7%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Ungaria, România şi Luxemburg, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - vin, 16 apr. 2021, 12:58
România, pe locul trei în topul ţărilor UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în martie

Comparativ cu situaţia din februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în trei şi a crescut în 21 ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 2,5% în martie a.c., stabilă comparativ cu februarie. În martie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,7%, scrie Agerpres.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (4,4%), Ungaria (3,9%), România şi Luxemburg (ambele cu 2,5%), iar cele mai scăzute în Grecia (minus 2%), Portugalia, Malta, Irlanda şi Slovenia (toate cu 0,1%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în martie l-au avut serviciile, cu majorare de 0,57 puncte procentuale, urmate de preţurile la energie (plus 0,43 puncte procentuale), alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (plus 0,24 puncte procentuale) şi bunuri industriale (creştere de 0,09 puncte procentuale).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 1% în martie, de la 1,2% în februarie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a încetinit la 0,9% în martie, de la 1,1% în februarie.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În 11 martie, Banca Centrală Europeană a majorat previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...