România, pe primul loc în preferinţa românilor pentru vacanţele de Revelion – tur-operator

România rămâne preferata românilor pentru petrecerea Sărbătorile de iarnă, cererea pentru pachete de Revelion fiind peste oferta existentă în cadrul agenţiilor de turism, unele unităţi având un grad ridicat de ocupare încă din toamnă, potrivit unui tur-operator specializat pe vacanţe în ţară.
AGERPRES - joi, 28 dec. 2023, 10:45
România, pe primul loc în preferinţa românilor pentru vacanţele de Revelion - tur-operator

Pachetele de servicii complete, mesele festive, programe artistice tradiţionale şi accesul la facilităţile SPA ale unităţilor hoteliere au convins turiştii să opteze pentru România, ca destinaţie de vacanţă preferată pentru Sărbătorile de iarnă, cu o creştere de 24% faţă de anul trecut.

Tarifele au fost în medie cu 10-15% mai mari faţă de 2022, însă programele de tip „Înscrieri Timpurii” lansate încă din vară au anulat practic această creştere, reducerile ajungând până la 25% în prima etapă a programului.

Conform datelor Bibi Touroperator, tarifele pentru Revelion au oscilat între 1745 lei persoană/sejur de 3 nopţi pentru un pachet la un hotel de 3* din Băile Herculane, cu cină festivă pentru noaptea dintre ani, şi 5798 lei persoană/sejur 3 nopţi pentru o unitate de 4* din Poiana Braşov, cazarea într-o cameră dublă cu cine festive, premii şi muzică live.

Anul 2023 a însemnat o intensificare a interesului turiştilor pentru staţiunile din România trendul fiind ascendent, cu o creştere de 29% pentru riviera românească şi cu aproape 32% pentru destinaţiile de munte balneo şi oraşe, procent superior anului 2019, considerat de referinţă, înainte de pandemie. În acelaşi timp, pentru Delta Dunării se observă un avans de aproape 12%. Pentru litoral, turiştii au preferat în proporţie de 29% unităţile clasificate la 3* şi 56% cele de 4* iar pentru cele de munte-balneo proporţia este constantă, în jur de 40% atât pentru unităţile de 3* cât şi pentru cele de 4*.

Din perspectiva tur-operatorului, tarifele hoteliere din acest an au crescut în medie cu 15% – 20% faţă de anul trecut, fiind corelate cu indicele inflaţiei anuale prognozate pentru sfârşitul anului. Astfel, tariful mediu de persoană/sejur a crescut de la 1.778 lei în 2022, la 2015 lei în 2023, în condiţiile în care durata medie a sejurului nu a scăzut semnificativ, faţă de 2022, situându-se între 4,7 nopţi cazare/sejur pentru litoral şi 4,3 pentru zona de munte-balneo.

Se poate observa o creştere importantă a interesului pentru Târgurile de Crăciun din România iar includerea lor în clasamentele internaţionale ale celor mai frumoase pieţe de Crăciun a stârnit interesul românilor pentru astfel de vacanţe.

După perioada de pandemie, turismul a început să-şi revină, românii fiind dornici de vacanţe, circa 40% dintre aceştia optând pentru rezervări în avans prin programele „Înscrieri Timpurii”. O parte importantă a rezervărilor s-a datorat voucherelor de vacanţă, aproape 30% fiind achitate cu ajutorul lor.

„În ciuda tuturor provocărilor, anul 2023 a fost unul de creştere. Turismul s-a apropiat de nivelurile de referinţă din 2019 iar pe unele segmente – precum balneo – a depăşit semnificativ acest reper. Turismul intern a fost impulsionat şi de voucherele de vacanţă care au extins gradul de ocupare şi în lunile de extrasezon. În plus, am observat o diversificare a cererii şi în alte localităţi decât în staţiunile consacrate. Au apărut alte atracţii precum târgurile de Crăciun, care s-au dovedit de succes. Totuşi incomingul îşi revine mult mai lent, turiştii străini fiind în număr încă mic faţă de nivelurile dinainte de pandemie. Pentru 2024 ne dorim o creştere pe acest segment. Aşteptăm să scadă treptat presiunea inflaţionistă iar turiştii să călătorească cu optimism în vacanţe odihnitoare şi motivante”, a declarat Adrian Voican, preşedintele tur-operatorului.

Cele mai solicitate destinaţii de vacanţă pentru riviera românească au fost Mamaia, Eforie Nord şi Jupiter, cu o pondere de 58% din totalul vânzărilor pentru litoral, în timp ce în zona de munte, Sinaia, Predeal şi Poiana Braşov, au ocupat 54% din totalul achiziţiilor iar pentru balneo, Băile Felix, Călimăneşti- Căciulata şi Băile Herculane cu o pondere de 62%.

Strategia pentru 2024 este reprezentată de investiţiile în tehnologie şi digitalizare, participarea la târguri internaţionale de turism şi o promovare constantă la evenimentele interne şi internaţionale, o colaborare cu OMD-urile locale pentru atragere de turişti şi nu în ultimul rând, un dialog permanent cu hotelierii, pentru descoperirea celor mai bune soluţii tarifare, în sprijinul turiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...