România, pe primul loc la exporturile de grâu dintre ţările UE, în perioada iulie-septembrie 2019

Exporturile de grâu ale Uniunii Europene au continuat să se intensifice în ultima săptămână, ceea ce duce totalul pentru perioada 1 iulie - 2 septembrie la 3,9 milioane de tone, cu 20% mai mult decât în intervalul similar al anului trecut, arată datele publicate de Comisia Europeană, transmite platforma de informaţii S&P Global Platts.
Economica.net - mar, 03 sept. 2019, 08:20
România, pe primul loc la exporturile de grâu dintre ţările UE, în perioada iulie-septembrie 2019

Conform informaţiilor publicate luni de EU Crops Market Observatory, în săptămâna ce s-a încheiat la 1 septembrie, Uniunea Europeană a livrat 397.455 tone de grâu, comparativ cu 360.959 tone în săptămâna anterioară.

România rămâne cel mai important exportator de grâu din blocul comunitar, cu livrări de 1,4 milioane tone în perioada 1 iulie – 2 septembrie 2019.

Franţa, cea mai mare putere agricolă din UE şi ţara care ar urma să fie responsabilă pentru 41% din exporturile totale de grâu ale UE în perioada 2019/20, este deocamdată în urma României în sezonul actual, care a început la 1 iulie 2019. Potrivit datelor Comisiei Europene, exporturile totale de grâu ale Franţei s-au situat la 765.260 de tone în perioada de referinţă.

Datele mai arată că Arabia Saudită este principala destinaţie pentru grâul UE, importând o cantitate de 507.921 tone în intervalul 1 iulie – 2 septembrie 2019, devansând Algeria, care a importat 451.161 tone. În mod tradiţional, Algeria a fost principalul cumpărător de grâu provenit din UE.

Potrivit prognozelor Comisiei Europene, în sezonul 2019/20, exporturile de grâu ale blocului comunitar ar urma să se situeze la 26,6 milioane de tone, în creştere cu 18% faţă de 22,4 milioane de tone în sezonul 2018/19. Exporturile de grâu ale blocului comunitar s-au situat anul trecut sub estimările Departamentului american al Agriculturii, care miza pe livrări de 24 milioane de tone, din cauza competiţiei dure a grâului provenit din bazinul Mării Negre.

Recent, UE şi-a revizuit în jos estimările referitoare la producţia la hectar pentru culturile de grâu, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din unele ţări. Potrivit prognozelor Comisiei, producţia de grâu a UE ar urma să se situeze la 143 milioane tone în 2019/20, în creştere cu 10,4% faţă de sezonul anterior.

 

Te-ar mai putea interesa și
Şeful BMW avertizează: Europa trebuie să renunţe la interzicerea motoarelor pe combustie pentru a-şi reduce dependenţa de China
Şeful BMW avertizează: Europa trebuie să renunţe la interzicerea motoarelor pe combustie pentru a-şi reduce dependenţa ...
Europa trebuie să renunţe la planul său vizând interzicerea vânzării de autoturisme noi echipate cu motoare pe combustie începând din 2035, pentru a-şi reduce dependenţa de lanţul chinez......
Barbu: Avansul total pe care Ministerul Agriculturii îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro
Barbu: Avansul total pe care Ministerul Agriculturii îl va da în perioada următoare este de 1,2 miliarde de euro
Plata în avans a subvenţiilor europene pe suprafaţă va începe din această noapte, de la orele 24:00, iar avansul total ...
Visa şi Raiffeisen Bank lansează cardul Visa Signature în premieră în Europa Centrală şi de Est
Visa şi Raiffeisen Bank lansează cardul Visa Signature în premieră în Europa Centrală şi de Est
Visa şi Raiffeisen Bank lansează, în premieră în Europa Centrală şi de Est, cardul Visa Signature, debit şi credit, ...
România ar putea să își dubleze PIB-ul în următorii zece ani, intrând astfel în primele zece țări din UE – ING Bank
România ar putea să își dubleze PIB-ul în următorii zece ani, intrând astfel în primele zece țări din UE – ...
Economia României ar putea să se dubleze în următorii zece ani, iar PIB-ul să ajungă la valoarea de 700 de miliarde ...